iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кризата изгриза миньорския празник

Кризата отложи миньорския празник в Перник тази година. Обичайно пернишките миньори отбелязваха професионалният си празник в последната събота на август, но тази година това няма да стане. Въпреки намерението за обогатяването му със спортни състезания от миналата година сега няма да има нито почерпка, нито поздравителна програма, за която съставите на Народно читалище „Миньор" обикновено подготвяха нови изпълнения.
 
Традицията почти никога не е прекъсвана от 1903г. насам. Преди 97 години чиновници и инженери от пернишките мини предложили за рудничарски празник денят в който православната Църква чества св. Иван Рилски - 1 ноември (19 октомври по нов стил). После по съветски почин празникът бил преместен на 18 август, когато се отбелязва успението на светията покровител на миньорите и  през годините на тоталитарно и атеистично управление традицията се е спазвала.
 
Помнят се големине празници като събори в местността "Войниковец".  Понякога за празника е имало и големи премии. А във времето на социализма произвеждаха герои на труда.
 
Сега вместо празник, 200 миньори от „Мини Открит въгледобив"  в Перник отиват на трудовата борса. След съкращения във въгледобивното предприятие персоналът е свит от 1070 на 870 човека, съобщава зам.изпълнителният директор на „Мини открит въгледобив" инж.Огнян Зарев, цитиран от различни медии. В бройката на съкратените щатове има много незаети работни места, а сред освободените от работа има хора, навършили пенсионна възраст, така че реално съкращенията са по-малко, уточнява той.
 
Зарев обяснява драстичната мярка с рязко спадналата консумация на въглища. Пернишките въглища се продават основно в ТЕЦ „Бобов дол" и ТЕЦ „Република", но и в двете централи потреблението чувствително е спаднало.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.