iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Три дни яли, пили и се весели в Ярджиловци

Събор за чудо и приказ вече тече в пернишкото село Ярджиловци. Кризата не изплаши местните хора и традиционният празник за Голяма Богородица се вихри с пълна сила. В прочутото в цял свят със сурвакарите си пернишко село мало и голямо го удари на веселба като в приказката - три дни яли, пили и се весели, и им текло по брадите, а който не отиде, ще преглъща на сухо.
 
Миналата година селото се сдоби с химн и нов герб. Сега песента, изпята от сестрите Ева и Ива, ще звучи във всяка къща, а ярджиловското знаме с извезания върху него герб ще се вее гордо над селото. На знака е изобразен кон, тъй като някога хората в селото са наричани яхърджии, откъдето произлиза и името на населеното място. В емблемата има и дъб, като символ на вековното селище. В герба са вплетени още житни класове, преминаващата през селото река Конска, и три сурвакарски звонци- по един за всяка махала - Горна, Долна и Кръстина, обяснява с гордост символиката кметът Григор Христов.
 
Празниците започнаха с традиционната изложба на ръкатите майсторки- кулинарки, които всяка година показват уменията си в кухнята с гозби и баници, направени по местни рецепти. , и ще завършат в събота, когато местните ще разтворят широко портите на домовете си, за да посрещнат своите гости.
 
Традиционно се отдава заслужена почит и на родените в Ярджиловци спортисти, някои от които като трикратният световен шампион по щанги и двукратен вицешампион от олимпиадите Йото Йотов и борецът Спас Пенев- олимпийски вицешампион неведнъж са прославяли името на страната ни. В срещата с изтъкнатите спортисти участвахат и любимците на жълточерните фенове, бившите футболисти на "Миньор" Антон Генадиев и Петър Анестев.
 
Баш тържеството е днес. Довечера ще бъдат изстреляни 446 салюта, на колкото години е селото, а в небето ще полетят толкова гълъби, каза кметът Григор Христов. За официалната част от празненствата той е поканил кметът на Перник Росица Янакиева, областният управител Иво Петров и народните представители.
 
Борис Дали и Николай Славеев ще вдигнат градуса на настроението, а заедно с тях на сцената ще се изявят и децата от местната фолклорна група "Звънче" с ръководител Евтим Михайлов.
 
В събота местните хора ще разтворят широко портите на домовете си, за да посрещнат своите гости.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.