iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НАП ни учи как да пазаруваме коли

НАП  ни учи как да пазаруваме коли

Националната агенция по приходите ни съветва как да си напазаруваме нови коли от Европа. Данъчната агенция е подготвила брошура, в която са посочени задълженията на гражданите при закупуване на нови возила от ЕС, съобщи пресцентърът на ведомството.
Брошурата ще дава отговор на въпросите какви са задълженията на купувачите, кой автомобил е нов според закона за ДДС, дължи ли се данък и къде трябва да бъде платен.
Книжката ще се разпространява в подразделенията на "Пътна полиция" в страната.
При ревизии за една година инспектори от НАП са начислили допълнително над 2 млн. лв. ДДС и 535 хил. лв. лихви на 198 фирми и граждани, които са си купили нови автомобили от ЕС. От ревизиите е станало ясно, че незнанието на правилата е една от основните причини за недекларирането и невнасянето на ДДС.
Според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани купуват нов автомобил в страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната, от която купуват колата. Това задължение се отнася и за лицата, които не подлежат на регистрация по Закона за ДДС по общия ред.
Това са физическите лица, държавните органи и органите на местното самоуправление, болниците, училищата. Всички те декларират пред НАП покупката на ново превозно средство от друга държава-членка на Европейския съюз.
Декларацията може да се получи от всеки офис или териториална дирекция на НАП, както и да се изтегли от сайта на приходната агенция - www.nap.bg. Срокът за подаване на декларацията е до 14-то число на месеца, следващ месеца, в който данъкът е станал изискуем. До същата дата трябва да се внесе и данъкът за автомобила. /АСН/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.