iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сексът в горещините не е препоръчителен

Сексът в горещините не е препоръчителен

Хипертонични кризи и обратното - загуба на съзнание заради рязко спадане на кръвното налягане, безсъние, масови случаи на летен грип с тежки стомашни проблеми... На всеки продължителните жеги се отразяват различно, но всички чувстваме дискомфорт заради силно отслабения имунитет от прегряването.
 
Какво точно се случва в организма при свръхдозирането на топлина, как се отразява на нервната система, на възприятията и дори на секса? Защо децата и по-възрастните са по-чувствителни към горещините?
 
Жегите влияят особено силно на сърдечно-съдовата и нервната система на човека. Най-чувствителен на високите температури е мозъкът, с това и учените обяснявят по-трудното учене и запаметяване в горещините. Всъщност мозъкът е и органът, който ръководи сложните механизми за самоохлаждане на човешкото тяло. Защо при големи жеги хората се зачервяват например?
 
Това се дължи на вазодилатацията на съдовете на лицето, които отнемат от топлината на мозъка и се получава едно охлаждане. Разбира се това не може да става до безкрайност и високата температура може да доведе до развитие на мозъчен оток в началните стадии със силно главоболие, обясни пред БНТ проф. Пенко Шотеков от Клиника по неврология към Александровската болница.
 
Затова се препоръчва престоят на слънце да е разумно кратък в границите, в които организмът може сам да се справя с топлината. Иначе може да се стигне до гадене, повръщане, дори загуба на съзнание и халюцинациии вследсвие на развиващия се мозъчен оток. Това се случва при по-чувствителни хора с хронични заболявания, старци и малки деца.
 
Прегряването може да доведе до припадък дори и здрав човек, а рискът от инфаркт и инсулт при със сърдечно и мозъчно съдови болести е още по-голям. Пациентите, които са рискови за инфаркт и инсулт не трябва да пропускат лекарствата си и особено аспирина.
 
Аспиринът може да се взема като антиагрегант - за преодоляване на слепването на формените елементи на кръвта и преодоляването на евентуални запушвания на съдовете.
 
С нищо не трябва да се повишава ефекта от атмосферните горещини, трябва да се избягват големите физически натоварвания и тежкия труд на открито, твърдия алкохол, дори изстуденота бяло вино, защото те водят до отделяне на допълнителна топлина от организма. Голямо е топлоотделянето и при секс. Затова съчетаването на секса и горещините се оказва рисково.
 
При хора, които са възрастни не е препоръчително. За млади хора не е препоръчително на плажа при високи температури. За секса никой не е доказал, че има негативно въздействие, но хубаво е да се практикува в тъмно и хладно помещение, съветва проф. Шотеков.
 
Хубаво е и работодателите да съобразяват работното време с все по-горещите лета у нас, препоръчват още невролозите./ testbnt.bnt.bg
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.