iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова за заадължителната забавачка за 5-годишните пред "Фокус"

По повод въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните деца, Агенция "Фокус" разговаря с народния представител от ГЕРБ Ирена Соколова, член на парламентарната Комисия по образование, младежта и науката.
 
-  Г-жо Соколова, отказа ли се ГЕРБ да въведе задължително предучилищно обучение за децата на 5 години?- Не се е отказал, защото това беше заложено в нашата предизборна кампания и оповестено като предварителна заявка. То е нужно, защото навсякъде в Европа децата посещават предучилищна подготовка още от съвсем малки- от 3, 4 години. Идеята на тази забавачка е да въведе децата в онази социална среда, която ще им носи съпричастност с другите деца, ще и нови умения за оцеляване в социума, развиване на адапционни умения, на психо-моторни умения. 75% от децата ходят на детска градина, но има и едни 25%, които посещават понякога, а някои и никога не посещават детска градина и при тях социалните умения и езиковите умения не са на ниво. До 7-годишна възраст се изгражда отношение към семейството, към света и заобикалящата ни действителност. Това е идеята на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните.
 
- Каква е готовността от 15 септември да се премине към такова обучение?- Министерство на образованието, науката и младежта изпрати едни изявления до общините - да дадат своето потвърждение или непотвърждение за своята готовност, за обезпечеността или необезпечеността - както сградна, както педагогическа, каква е готовността да приемат петгодишните на предучилищно обучение. Всяка община ще даде своето ниво на готовност. Тези общини, които заявят, че имат сградния фонд, че имат педагогическия персонал да поемат петгодишните, да ги обхванат в предучилищната форма на обучение, тогава те ще получат задължителния делегиран бюджет, който държавата дава. В момента за 6-годишните получават един делегиран бюджет, който е задължителен, той е 1428 лв. В момента това, което се залага в новия стандарт, е за тези, които тръгнат на предучилищна на 5 години, да получават с 218 лв. по-висок бюджет, този бюджет ще се увеличи и при шестгодишните и това е свързано с разходите за един ученик за една година. Тези общини, които заявят готовността да си поемат петгодишните на обучение, пак казвам ясно, че това не е училищно, а е предучилищно обучение, то е детска градина в полудневна или целодневна форма, както родителите решат. Към децата не се предявяват някакви изисквания - нито да имат някакви изградени умения, нито да излизат от тази детска градина с някакви изградени умения, нито ще се прави диагностика на техните възможности.
 
- Т.е. става въпрос за тяхното социално приобщаване, а не да ги научат да четат на 5 години и да познават цифрите?-  В никакъв случай. Това е противно на всички норми за това детето да израства като здрава личност. Не се предявяват искания към децата, просто те ще са в себеподобна среда, да им се подават целенасочени сигнали към това да се социализират, да имат изграден дневен режим, да имат изградени способности за взаимодействие с околните, да знаят какво означава да се изисква целенасочена работа, защото там те имат занятия по моделиране, по подреждане на цветове, по назоваване на форми.
 
-  Каква информация имате от МОМН - има ли готовност от тази есен да се започне със задължителната подготовка на петгодишните?- Това го казахме много рано. Нямаме за цел да принудим общините въпреки тяхната готовност или неготовност, да приемат задължителното обучение. То ще се отложи във времето от една - две години, за да пригодят своите възможности. Ще започнат тези общини, които са готови. Аз съм народен представител от Пернишка област и там проведох срещи с всички кметове на общини и председатели на общински съвети. По-голямата част от тях са готови да приемат своите петгодишни в детските градини и до някаква степен са доволни. Освен това, това показва целенасочена грижа към децата. Това ангажира родителите, това поставя един по-висок социален праг и към родителите.
 
- Т.е. до две години всички общини трябва да успеят да пригодят сградния си фонд и възможностите си, за да може и тези 25%, които не са обхванати в детските градини, да бъдат обхванати.- Точно това целим. Бавно и постепенно, но заедно с това и с краен срок. Не може да отлагаме до безкрайност. Така се постъпва и в другите страни. Това е грижа към децата, към обществото, не може да останат децата неграмотни.
 
- Какъв е крайният срок?- Това е крайният срок - в рамките на две години. Тези, които са готови, сега и всички останали - следващата и по-следващата година.
 
- Откога ще има глоби за родителите?- Това е много широко обсъждано. Нямаме никакво намерение незаслужено или безнаказано, или според факта, че имаме някаква власт, да натоварваме родителите с глоби. Имаме нужда системата да бъде дисциплинирана. Като е казано, че трябва да си праща детето в детска градина, значи трябва да се праща. Ако искаш го прати на полудневна група, ако искаш - на целодневна група, това е избор на родителя. След това той ще си контактува с детето и ще си прави всичко онова, което си прави и сега. Нали се сещате колко деца просят? Това не трябва да се получава. Децата в този период, в който са изведени на улицата да просят, вместо това - задължително трябва да посещават място, в което има целенасочена социална грижа за тях и обучение. За тези родители ще има санкции. Никой не казва категорично, че ще са глоби. Беше заложено в проекта да са глоби, но ние много го обсъждахме. И сега има глоби за родители, които не пращат децата си на обучение. И сега предучилищното обучение на 6 години е задължително. Аз съм наблюдавала как се отразява санкцията отнемане на детски надбавки, когато детето не посещава предучилищно обучение.
 
-  Как се отрази?- Много сериозно и много дисциплиниращо. Освен това, тя има и много силен ефект, защото ти получаваш пари всеки месец като родител. В момента при 5 неизвинени отсъствия на детето, или когато няма контакт с родителя да се изясни защо детето не е отишло на училище, автоматично ти се отнемат надбавките и в края на месеца и ти не ги получаваш. Това подейства много дисциплиниращо и родителите си дадоха сметка, че не може безнаказано да си играят с бъдещето на децата - днес ще ходи, утре няма да ходи на училище.
 
- Вашият колега Огнян Стоичков спомена, че за обучението на 5-годишна възраст имало внесени възражения от всички парламентарни групи.- Възможно е, ние сме няколко парламентарни групи. Може да има съображения и от Атака, от ДПС, от Коалиция за България, от СДС. Възможно е. Нямаме за цел да създадем вето на възраженията. Всеки си има своите съображения. Но това не означава, че ние ще отменим този си ангажимент за задължителното петгодишно обучение и възпитание на децата и не означава, че ще позволим да продължава както досега. Неграмотността е огромна. През декември ще излезе едно изследване. Не искам да мисля какви са резултатите там. Катастрофални са резултатите през 2007 година и ме потресоха. От 52 страни, ние сме на последните места по грамотност на децата по български език, по възможност да усвояваме материя по природни дисциплини - нещо, което е парадоксално. Само години преди това, в предишни изследвания не е било така. Има масово неглижиране на отношението към децата, към тяхното обучение. Не може да позволим това. Нямаме за цел да тормозим децата, да тормозим родителите. Нека се разберем много добре - имаме за цел да кажем: това е стройната система на образование в България, мили родители, и децата ви трябва да я посещават.
 
-  Може да обобщим, че ГЕРБ не се отказва и ще изпълни ангажимента си за въвеждане на задължително обучение и възпитание на петгодишните деца.- И ще добавя - само и единствено в полза на българските деца, на тяхната грамотност и за изграждането на един зрял социум.
 
- И това трябва да приключи в следващите две години в зависимост от готовността на общините по места.-Точно така. ГЕРБ изобщо не се отказва. Ангажиментът е да се погрижим за децата добре.
 
-  Ако на 15 септември една община няма готовност да приеме петгодишните, тогава какво става?- Ако не, стартира догодина или стартира по-догодина.
 
- И от това не следват санкции за родителите, ако тяхната община няма готовност?- Разбира се. Законът ще влезе с тази мярка за общините, които са казали да, ние имаме възможност да поемем петгодишните, на тях ще им се осигури делегирания бюджет и тогава те ще носят и санкции за неизпълнение.
 
- Има ли общини, които не са готови?- Големите общини казват, че им е трудно. Знаете как се обезлюдяват общините. Всички по-малки общини имат готовност и то доста сериозна. Даже те се радват, защото сградният им фонд е голям, означава, че родители, които пътуват от по-малката община към по-голямата и си карат децата, сега ще ги оставят в по-малкия град като знаят, че там ще има за децата целенасочена грижа, ще има добри преподаватели./ focus-news.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.