iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Плащат чистотата на Радомир с несъбрани пари

Плащат чистотата на Радомир с несъбрани пари

Чистотата на Радомир се плаща с несъбрани пари. За това алармира общинският съветник от ГЕРБ Емил Крумов. Според отчетите за касовото изпълнение на общинския бюджет за полугодието на 2010г., фирмата, която се занимава със сметосъбирането и сметоизвозването е получила 50% от дължимата й сума. Пак от този отчет, който е приет от Общинския съвет на сесия за актуализирането на финансовата рамка на общината, става ясно, че от жителите и фирмите са събрани 32 но сто от предвидените в план-сметката средства.
 
Още по-странно е положението със средствата по озеленяването, които също са заложени като приход от таксата по сметосъбиране, сметоизвозване и подържане на територията. Там общината била издължила 58% от договореното, твърди съветникът. Според него дейностите може и да са извършени, защото през летните месеци из Радомир паднала небивала коситба и където трябва, и където не е толкова наложително.
 
Крумов смята, че разплащането с фирмите по чистотата и по озеленяването е нарушение, защото кметът няма право да прехвърля средства от перо в перо, а видно от отчета събраните за таксата пари са по-малко от разплатените.
 
Наскоро Емил Крумов постави въпроса защо общинската такса за чистотата се събира при положение, че за миналата година вече има окончателно съдебно решение, което отмени размера на промилите, а за тази година съдебният спор продължава. Тогава кметът Красимир Борисов обясни, че се очаква нов програмен продукт от НАП, по който да се събира местният налог. Крумов пита обаче какво става с хората, от които са събрани пари по отменената от съда ставка.
 
През септември делото ще продължи, а 32% от парите, които трябва да бъдат събрани вече са платени от хората и фирмите. И още по интересно е, че 50 на сто от всичкото, което трябва да се събере, че и повече, вече е издължено на фирмите./ Градски вестник
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.