iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Завършиха ремонт на междуселски път за милиони

Вече е завършена рехабилитацията на пътя между селата Дивотино-Люлин-Големо Бучино, обяви вчера кметът на Перник Росица Янакиева.
 
На извънредна общинска сесия вчера съветниците дадоха съгласие кметът да подпише запис на заповед в полза на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" без протест и без разноски в размер на 700 000 лв. Спешното решение беше нужно , за да може общината да кандидатства за увеличаване на размера на авансовото плащане, което стана възможно след приемане на ПМС № 592 от 6 август 2010г. С този документ на МС авансовите плащания по одобрени проекти по оперативните програми станаха от 10% на 35%.
 
На 16 септември изтича срокът за изпълнението на проекта за рехабилитацията на междуселския път между Община Перник и управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие". За да приключи документално проектът, трябва да се направят разплащанията. След това документите се внасят в управляващия орган за верификация и след това се възстановяват разплатените от общината средства. Исканите още 700 000 лева аванс са над вече отпуснатите 10 на сто за тази цел.
 
Това беше първият голям проект, спечелен от Община Перник по оперативна програма "Регионално развитие" на обща стойност 4 266 094 лв. За хората от северозападния район на община Перник пътят дава възможност за удобна и бърза връзка със София.
 
Предмет на проекта беше изготвяне на работен проект и изпълнение на рехабилитация и реконструкция на Път ІV-80211 Дивотино - Люлин - Голямо Бучино с включени в нея земни работи, пътни работи, отводнителни съоръжения, хоризонтална и вертикална маркировка със срок на изпълнение 12 месеца.
 
Първоначално обществената поръчка беше спечелена от кюстендилската фирма „Гранит-97"АД. През март 2009г. тогавашният строителен министър Асен Гагаузов и кметът на Перник правиха първа копка преди процедурата за избор на изпълнител да е завършена. Пътят трябваше да бъде завършен до края на 2009г. Съдът обаче откри нарушения в процедурата за обществената поръчка и я отмени, затова през октомври 2009г. се проведе нова.
 
След повторната процедура за избор на изпълнител, беше избрана фирма "Адева" ООД, гр. Перник, както е преименувана според търговския регистър спечелилата поръчката фирма „Инфрастрой-2001" ООД, управлявана заедно от Румен Керемидарски и Пламен Йотов. В дружеството съдружници са и „Латис" ЕООД и „Сити Асет Мениджмънт" ООД.
 
Договорът по проект "Инженеринг - изготвяне на работен проект и изпълнение на рехабилитация и реконструкция на път ІV-80211 Дивотино-Люлин-Големо Бучино" беше сключен на 4 март 2010 г.
 
Крайна обща стойност на договора беше 2 415 679.98 лв. без ДДС.
 
В процедурата участваха 11 фирми, сред които „СК-13 Холдинг" АД, „Софстрой" АД, „ГБС Инфраструктурно строителство" АД, „Агромах" ЕООД. Последната беше подала жалба до КЗК, която след бързо насрочено оставена без последствие.
 
Най-ниска оферта беше 2 097 834.95 лв., а най-висока - 2 592 159 лв. без ДДС.
 
Като цяло жителите на трите села и пътуващите по обновената отсечка са доволни от новия път. Под въпрос обаче е качеството на изпълнението и дали са осъществени всички дейности, заложени в поръчката. / По материали от Градски вестник.
Снимки: selolulin.com
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.