iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат кредити за студенти със 7% лихва, но само за BG вузове

От началото на новата академична година тръгва студентското кредитиране при 7% годишен лихвен процент, който ще бъде валиден за целия период на кредитиране. Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от dir.bg.
От студентското кредитиране ще могат да се възползват студентите и докторантите от легитимните държавни и части висши училища у нас, както и гражданите от ЕС, от европейското икономическо пространство и от Швейцария, обучаващи се в България, уточни министърът, цитиран от БТА.
Въз основа на Закона за кредитиране на студентите МОМН е сключило договор за студентско кредитиране с Банка ДСК и Райфайзенбанк, но догодина и други банки ще могат да сключат договор с министерството за студентско кредитиране, обясни просветният министър.
Председателят на Управителния съвет на "Райфайзенбанк" Момчил Андреев отбеляза, че банките няма да имат голяма печалба от студентското кредитиране и по думите му затова от 30 банки у нас само две са се включили в първата година на програмата.
Студентските кредити ще се отпускат в лева при годишен лихвен процент, който не може да надхвърля 7% и е фиксиран за целия период на кредита. Студентите ще могат да се възползват от пълен гратисен период, без да плащат главницата и лихвата по кредита. Гратисният период обхваща цялото обучение или докторантурата - до изтичане на една година от първата дата на последния държавен изпит или защитата на дипломната работа. Изплащането на кредита започва един месец след изтичане на гратисния период, като общият размер на кредита, включващ главницата и дължимата лихва, се погасява на равни месечни вноски в срок от десет години. Студентите ще могат да изплатят предсрочно задълженията си, без да дължат допълнителни такси.
 
Докторантите и студентите няма да дължат такси и комисионни за отпускането на кредитите, не се изисква да имат поръчител, тъй като държавата ще гарантира главницата и лихвата на кредита.
 
Държавната гаранция за студентските кредити за тази година е 40 милиона лева, съобщи главният секретар на МОМН Красимир Вълчев, цитиран от КРОСС. От МОМН предвиждат, че около 10% от студентите ще се възползват от възможността за кредитиране.
На сайта на министерството ще бъдат публикувани информационни материали за начина на получаване на кредит.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.