iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НЕК удари "Топлофикация Перник" с дълг за ток

С нов дълг от по няколко милиона лева осъмнаха „Топлофикация-Перник" и още седем ТЕЦ-а в страната.
 
От юли НЕК започна да изпраща писма и принудително да удържа пари на централите за надплатен преди това ток. Сумите са дадени миналата година по старите тарифи за ток, произведен от топлофикациите.
 
Методиката за пресмятане на количествата обаче внезапно е променена на 30 декември 2009 г. В резултат ТЕЦ-овете трябва да връщат пари. До тази дата цената на тока от когенерациите на ТЕЦ-овете се е определяла индивидуално за всеки един от тях в зависимост от наличните мощности. С новата разпоредба цените се уеднаквяват за всички. Променя се и съотношението между принудителна и комбинирана ел. енергия, като втората, от която печелят централите, е драстично намалена. Принудителната се плаща по 61 лв., а комбинираната по 160 лв. за мегават час.
 
Сега НЕК си иска разликата от намалените, но вече платени на ТЕЦ-овете доставки на скъпия ток със стара дата за цялата 2009 г. Първите удръжки от натрупаните суми са калкулирани във фактурите на топлофикациите за юли. Претенции за връщане на пари има и от електроразпределителните дружества, на които също е продаван ток от централите. Оцеляхме в кризата, но сега ще ни довършат, изреваха шефовете на топлофикациите.
 
Осем са ТЕЦ-овете в страната, към които НЕК и ЕРП имат претенции за връщане на суми. Това са топлофикациите в София, Перник, Плевен, Сливен и Русе, "Видахим", "Девен" и ТЕЦ "Свилоза". С най-голям дълг са Перник, Русе и Сливен.
 
Пернишката топлофикация трябва да върне 6 млн. лв. Това ще ни убие, категоричен е директорът Михаил Ризов. Дружеството е в процедура на несъстоятелност от април 2009 г. С новия дълг то не може да изпълни оздравителната си програма. Тя пък е приета от съда и не може да се актуализира.
Уведомление за размера на дълга НЕК е изпратила до пернишкото дружество на 1 юли. На 11 август следва второ писмо, в което се съобщава, че първата удръжка вече е направена във фактурата за новия произведен ток. Некоректно е НЕК да променя едностранно договор за изтекъл период и да иска пари от нас за вече платени доставки, ядосва се Ризов.
 
ТЕЦ-овете се вдигат срещу исканията на НЕК и ЕРП и настояват за намеса на правителството. Ще се иска среща с икономическия министър Трайчо Трайков, ръководството на НЕК и ДКЕВР. Обмисля се и вариант за оспорване в съда. /СТАНДАРТ/
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.