iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Славчо прибира партизанските пушки за 9-ти септември

Славчо прибира партизанските пушки за 9-ти септември

Пушките на трънските партизани ще бъдат прибрани в общински исторически музей в в Трън в началото на септември. Кметът на Трън Станислав Николов, когото много от местните наричат фамилиарно Славчо, иска да прибере оръжието на партизанския командир Славчо Трънски в родния му град.
 
Сега партизанските пушкала и други оръжия от Първата и Втората световни войни се пазят в регионалния музей в Перник. В къщата, където ще бъде трънския музей вече има надеждна охранителна техника и специална каса и автоматите, карабините и манлихерите - общо 40 на брой, могат да бъдат показани в Трънско. Съхранявани преди време фотоси в музея на Слишовска могила ще илюстрират историята.
 
Градът и околните села са с древна и богата история.От години археологическите разкопки в региона редовно завършват с ценни находки. Част от тях също ще намерят място в новата експозиция.
 
Ще бъде показан и медал от изложение в Лондон от края на 19 век, получен за килим на местно килимарско училище. Даже макет на самия килим ще може да се види в музея.
 
Приготвени са и предмети от бита, както и самобинтни трънски носии в различни разновидности.
 
Музеят ще се помещава в общинска сграда в центъра на града. Там преди време работеше активно по проект, финансиран от ПРООН информационен център. Той ще се запази. Ще има и офис за музейните работници, разказва историкът Кирил Михайлов, който ще бъде шеф на музея.
 
Интересна е историята на къщата. В нея се е родил местния комунистически функционер Владо Тричков. Там той е живял 7-8 години, а след това още преди 9 септември 1944 баща му загубил къщата заради дълг към банка. От тогава до днес сградата е била общинска собственост. Навремето тя била давана под наем на местните свещеници.
 
В Трънско вече има още два музея - този на Бусинската керамика в едноименото село и на киселото мляко в Студен извор, където се е родил откривателят на бацилус булгарикус д-р Стамен Григоров. / Градски вестник
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.