iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат стандарти и за детското хранене

От 15 септември започват проверки в училищата и детските градини за качеството на храните, които се предлагат там, както и за хигиенните условия, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
 
Той поясни, че съвместно със здравното министерство ще бъдат разработени минимални изисквания към качеството на храните в учебните заведения.Това обаче може да доведе до поскъпване на таксите в детските градини.
 
Според министър Найденов в момента заради ниските си бюджети детските градини купуват най-евтината храна, но тя не е качествена.
 
„Ако някой смята, че ще си води детето на детската градина за 20 лв. на месец и то ще яде качествено, това няма да стане.Ако имате дете - вижте какво яде в детската градина - едни намазани филии с не знам какво и отгоре поръсено с още не знам какво", посочи министърът, като допълни:„Ако няма пари - всички ние ще намерим начин и ще намерим пари".
 
„Ние ще направим минимален хранителен стандарт за децата и ще го препоръчаме като институции. Идеята е в менюто на децата да влезе минимална хранителна стойност, която да получават, и вещества, които не трябва да влизат в тяхното меню - като например соя", поясни министър Найденов и подчерта:
 
„Ако расте болна нация, мисля си, че всичко това ние трябва да го приемем. Време е да разберем, че за това ние трябва да платим. Приемете това като данък за нашите деца".
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.