iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С осем пъти по-бързи темпове върви строителството на АМ Люлин

С осем пъти по-бързи темпове върви строителството на АМ "Люлин". До 20 дни трябва да бъде пуснато отбитото движение по Е-79, спряно заради строителство на АМ "Люлин". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Перник по време на проверка за темповете на работа по аутобана. Той беше на пътен възел "Даскалово" заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и зам.-министър Георги Прегьов.
Към 30 септември "Люлин" ще бъде осветена, а към 30 октомври пътен възел "Даскалово" ще бъде завършен. През ноември ще бъдат излети плочи върху колоните, а след това ще бъдат положени хидроизолация и асфалт.
Работата по тунуелите върви добре, каза министър-председателят. Пред приключване е тунел 1, където работят 50 човека. На тунел 2 се трудят около 70 души, а на тунел 3 - 100 работници. Хидроизолацията на два моста е сменена. Технологията й е променена заради ниски показатели. В момента хидроизолацията е излязла пет пъти по-скъпо на турската фирма строител "Мапа Дженгиз". "След като се мотахте толкова години, сега ще плащате 5 пъти по-скъпо", бяха думите на премиера по този повод.
Бойко Борисов изрази надежда, че сроковете на строителството до края на годината ще бъдат спазени и че усвояването на 142-те милиона евро ще бъде факт. Ако това не стане турската фирма ще плаща загубите на държавата.
Към днешна дата "Мапа Дженгиз" е усвоила 121 милиона евро. 107 милиона от тях вече са разплатени. Целта е през зимния сезон да се осигури възможно най-доброто трасе за зимните ни курорти, Благоевград и Кулата, посочи Бойко Борисов. Допълнителните работи ще се доизкусуряват догодина.
 
Строителството на магистралата до момента закъснява с 3 години. През 2007 и 2008 г. изпълнението на аутобана е било по 8%, каза министър Росен Плевнелиев и припомни, че финалът му трябваше да бъде в края на 2009 г.
Вместо 100% готовност за трите години, "Люлин" бе готова на 33% или една трета. В момента темповете на работа са 8 пъти по-бързи. "За всеки проект сме поне 5-6 пъти по-бързи и по-ефективни, но така ни се налага да работим", похвали се Росен Плевнелиев.
 
Ако "Мапа Дженгиз" не си удържи думата, ще бъдат наложени тежки санкции. "Не се ли справи консорциумът, турска компания в България повече няма да бъде допусната", отсече Бойко Борисов и допълни, че не е луд озни, който яде зелника, а който му го дава.
 
На всеки 20 дни ще има проверка за темповете на работа по новия аутобан, закани се премиерът.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.