iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат в детските градини срещу платени местни налози

Детските градини в Перник приемат малчугани срещу бележки за платени местни налози от родителите. Мамите и татковците трябва да представят документ, с който да удостоверят, че не са длъжници на Общината. Мярката се предприема след нареждане от кмета Росица Янакиева и е базирана на решение на Общинския съвет.
В член 44 от местната Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Перник е регламентирано, че необходимите документи за извършване на конкертната услуга или предоставяне на право от общината се утвърждават със заповед на кмета на общината. Такава заповед вече е издадена и тя задължава детските градини да изискват от родителите удостоверения, че са коректни данъкоплатци.
Всички директори на детски градини са запознати с това изискване и са длъжни да го поставят на видно място в детските заведения. Досега няма върнато дете заради непогасени местни данъци и такси от семейството. Такава категорична практика все още не е установена в Перник.
Факт е, че голяма част от родителите са коректни платци, заявиха от Общината. Други пък вече са се издължили заради исканите документи. В условия на икономическа криза мярката е провокирана и заради ниските постъпления в общинската хазна. Нееднократно досега кметът предупреждаваше, че има спад в местните приходи.
Родителите от своя страна имат право пък да поискат информация за това как се разходват таксите, които плащат за обучението на децата си. Ръководствата на детските заведение са длъжни да им предоставят достъп  до тези  данни.  /ВЯРА/
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.