iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Премиерът: За пистата за Формула 1 питайте Румен Петков

Фирмата, нарочена за инвеститор в строежа на писта от „Формула 1" у нас - „Емирейтс Асошиейтид бизнес груп" (ЕАBG) - е обявила, че няма намерение да влага пари в подобно начинание и е разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти. В остро писмо, изпратено в отговор на запитване на вестник "Сега", изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.
 
От компанията са преценили, че проектът за писта е на много ранен етап и по него няма свършена работа. Затова обявили, че ще се върнат към проекта, когато получат доказателства за рентабилността на инвестицията.
 
Ето как премиерът Борисов коментира този случай пред журналисти по време на инспекцията на строителството на магстрала "Люлин" при пътен възел "Даскалово" днес:

„Изцяло се обръщайте към Богдан Николов - председател на федерацията и депутата Румен Петков. Те ги доведоха, настояваха много за тази среща, казаха, че ги познават. Ние най-колегиално, знаете, когато особено депутати от опозицията при мене влизат, винаги. Нямаме нищо общо ние с тази работа. Освен това сме направили меморандум, който държавата с никакви средства и по никакъв начин  не се задължава. И пак повтарям - по искане на Румен Петков", заяви той.
 
Депутатът от БСП Румен Петков, който оглавява организационен комитет за Grand Рrix, потвърди, че България никога не е била по-близо до изграждането на писта от Формула 1 у нас. След 10 дни ще има среща по въпроса с президента на Формула 1 Бърни Екълстоун. Според Петков действително има грешка в официалното съобщение за срещата с компанията от Абу Даби, защото компанията не е държавна, а частна. Проектът е в напреднала фаза, проучванията са направени, а утре идва представител на компанията от Абу Даби за следващи разговори, уточни пред bTV депутатът. „Инвеститорът е реален, преговорите бяха повече от месец и половина. Става дума за човек, който е собственик на 65 компании в банковата сфера, корабоплаване, корабостроене. Стремежът сами да се самонакисваме не е нов за страната и се надявам, че няма да спре проекта", заяви Петков. В отговор на думите, че бизнесменът е обиден, Петков заяви: "Да, това е наша грешка. Няма да уточнявам чия, но е наша грешка. Пак казвам, става дума да изключително важен човек и ние имаме всички шансове да обезпечим финансирането и да реализираме такъв проект в България".
 
Министър Трайчо Трайков каза в кулоарите на парламента, че не знае дали е преговарял с шейх за изграждането на писта на Формула 1 край София, пише БТА. Подписахме писмо за намерение с компанията ЕАBG от Абу Даби, което съдържа следните точки - че ще подкрепим проект за писта за Формула 1 и други проекти от взаимен интерес, обясни пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма.Той добави, че върху документа са поставени неговия подпис и този на генералния директор на компанията. "В документа не пише "шейх" и не е необходимо това да го знам", посочи Трайков. Той добави, че в писмото не са записани и подробности за статута на земята, върху която ще се строи пистата.
 
Министерството не е страна по проекта за писта на Формула 1 край София, той си има поддръжници от Българската федерация по мотокрос, които го развиват, каза министърът. Той добави, че единственото, което са направили от министерството, е да подпишат писмо за намерение с компанията от Абу Даби в подкрепа на този и други проекти. По думите му това е добра стъпка. Ако инвеститорите имат намерения да вложат инвестиции и в други области, като министерство сме готови да предоставим експертен потенциал и корпоративна структура. Не мога да кажа дали проектът за писта ще се реализира, но ако има шанс и ние можем да помогнем по някакъв начин, ще го направим, заяви министърът. Той посочи, че няма в календара си предстояща среща с ЕАBG./bTV/
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.