iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спасяват бебе от изоставяне

Зорница е на 20 и е самотна майка. Приятелят й не е искал детето и тя се е разделила с него. Миналата година по това време е била сигурна, че ще се раздели и с бебето си веднага след раждането. След намесата на отдела "Закрила на детето" в Перник. Зорница се отказала да изостави бебето си.
 
„Не казах даже и на наши за бременността, защото имах чувството, че няма да го приемат, че и те ще ме накарат по такъв начин да направя аборт и няма да мога. И за това се боях и в последния момент, точно когато родих, пак си имах мисълта да го оставя това дете, защото няма кой да ми помага, няма баща. И от „Закрила на детето" дойдоха в болницата, те поговориха с мен и ми казаха, че не е добре това, дори да съм самотна майка не съм първата и последна", разказа Зорница Борисова.
 
Зорница е един от успешните случаи на отдела "Закрила на детето" в Перник. Не са малко обаче майките, които изоставят децата си.
 
„Работата ни по превенция на изоставянето на ниво родилен дом, според мен, започва твърде късно - тогава, когато майката е родила бебето и когато тя категорично изявява желание да го изостави. Трябва да се работи много рано, по време на бременността", каза Румяна Герова, началник отдел "Закрила на детето" в Перник.
 
Консултации с психолог, помощ за намиране на жилище и работа, и еднократна финансова помощ са част от подкрепата, която получават майките. Зорница смята, че парите са основната причина жени да изоставят бебетата си. Сега тя и малкият Александър живеят с родителите й и всички помагат за отглеждането му..
Липсата на пари и подкрепа от семейството и роднините са най-честите причини майки да изоставят бебетата си след раждането. Експертите са категорични, че колкото по-рано започне работа със семействата в риск, толкова по-голяма е възможността бебетата да не попадат в специализирани институции./bTV
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.