iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жените измислили бирата

Независимо че бирата се смята за традиционно мъжко питие, най-новите проучвания показват, че жената е изиграла решаваща роля в историята на тази напитка, пише британският вестник „Дейли Телеграф".
 
Вестникът цитира резултати, получени от британската изследователка Джейн Пейтън.„Жената е създала бирата и доста дълго време само на нежния пол е било разрешен достъп до пивоварните и консумирането на бира", твърди Пейтън. Според нея до преди 200 г. бирата се смятала за храна и като такава е била под компетенцията на жената.
 
Също така преди 7000 г. в Месопотамия единствено на жените е било позволено да произвеждат бира и да ръководят бирариите, а напитката се смятала за дар от боговете.
 
И в скандинавската и в английската култура, жените били тези които правили бирата и тя е била особено популярна сред женското население.
 
Между VIII и X век викингите тероризирали  Европа, зареждайки се с бира, направена от техните съпруги.
 
В Англия традиционния ейл се е произвеждал от жените при домашни условия и е бил предназначен често не само за консумация в семейството, а и за продажба, с което жените допринасяли за семейния бюджет.
 
Има данни, че и кралица Елизабет І, както повечето нейни съвременници, редовно закусвала с бира и обичала да си пийва от нея и по всяко друго време от деня.
 
Едва промишлената революция в края на XVIII век променила начина на производство на тази най-стара алкохолна напитка, а това от своя страна намалило и ролята на жената в производството и с времето това е забравено.
 
„Ясно ми е, че мъжете ще се шокират когато чуят това, но за бирата трябва да благодарят на жената", казва в заключение Пейтън./ svejo.net
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.