iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Станишев бленува предсрочни избори на партизански събор

Лидерът на БСП Сергей Станишев

За предсрочни парламентарни избори промечта лидерът на БСП Сергей Станишев на партизански събор в брезнишкото село Красава днес. Ораторската хрумка се оказа добре обмислена и обиграна, защото при споменаването на възможността БСП отново да е на власт, публиката изръкопляска, макар и вяло. Но като след словото му се чуха скандирания „БСП-БСП", дами на средна възраст без притеснение възроптаха: „Е, стига, де!"

 

Станишев беше гост на традиционен събор, който е възобновен от 11 години, в подножието на паметна плоча с изписани на нея имената на загиналите във Втората световна война шестима офицери и войници и в партизанското движение между 1941-1945 г. 12 партизани и шестима ятаци от бившата Красавска община в Брезнишка околия.

 

Обикновено съборът се прави в навечерието на 9-ти септември. В последните години честването не е посветено на партизаните, защото някак не върви да се вият хора и да се хапват кебапчета в памет на погинали за идеи хора. Празникът се свързва с годишнината от създаването на социалистическата партия в Брезнишко.

 

По този повод председателят на БСП в община Брезник Иван Ставрев чете доклад, към който всяка година добавя по някое изречение и този път то беше свързано с непригодността на ГЕРБ да управлява. И тази година, както се е случвало и друг път, приветствие произнесе народният представител от БСП, избран от Перник, Ангел Найденов, който също е традиционен в словата си за отговорността на БСП към постигането на по-добри условия на живот и труд за хората.

 

Тук бяха и обичайните гости: областният председател на социалистите в Перник Ненко Темелков, кметът на Перник Росица Янакиева, членовете на ръководството на БСП Иван Димитров, д-р Симеон Василев, д-р Александър Алексиев, Ина Тодорова , младежи от БСП. Встрани от официалната трибуна беше и кметското ръководство на Брезник - кметът Христо Миленков и заместникът му Георги Лазаров, в чията компания имаше техни колеги от други общини.

 

Новото беше гостуването на кюстендилски социалисти, водени от устатата депутатка Мая Манолова. Тук беше и лидерът на партия „Българската левица" в Перник Милен Миленов.

 

В доклада на Ставрев, както обикновено, беше отбелязана поименно заслугата на всички деятели на социалистическата партия от основаването й до наши дни. Специално се споменава основателят й в Брезнишко д-р Йорадан Стефанов, чието име носи местната болница, дотирана тази година със 150 хиляди от местните приходи, за да не бъде закрита заради липса на пациенти.

 

Сергей Станишев припомни, че в класация на БНТ българите са определили 9-ти септември 1944г. за събитие на ХХ-ти век и подчерта, че участниците в „антифашистката" съпротива са защитавали честта на България, отхвърляйки „авторитарния режим, докарал страната до просешка тояга". Той спомена хилядите млади и по-възрастни комунисти, социалдемократи, безпартийни и анархисти, които са излезли в планината, за да отстояват честта, достойнството и човешките правдини на българския народ, но не каза нищо за хилядите избити и пратени в лагери и затвори непосредствено след 9-ти септември 1944г. без съд и присъда достойни и честни българи, сред които и героични офицери от Брезнишкия гарнизон.

 

11 нови социалисти получиха на честването партийните си билети от Станишев. Сред тях беше младеж,  още ненавършил 18 години. Членска книжка за БСП получи и бащата на най-младия кмет в страната - управникът на брезнишкото кметство Долна и Горна Секирна Лъчезар Лазов, който последва сина си в партията. Догодина новите социалисти щели да са 12, обеща Ставрев.

 

Въпреки ръмящия дъждец, тържеството продължи с хоро и почерпка край скарите. Станишев пък застана за снимка с всички, които поискаха това. Пред журналистите той коментира предстоящото искане на вот на недоверие на правителството „Борисов" и строежа на магистрала „Люлин" по времето на неговото управление. Червеният лидер призова дошлите на събора социалисти активно да помагат на БСП догодина да спечели изборите, но не с пушки, а въоръжени с  политическо противопоставяне срещу ГЕРБ.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.