iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съединението прави силата

Съединението прави силата

Като попиташ младежите какъв празник се чества на 6-ти септември и защо денят е почивен, по-често те вдигат рамене. Но едва ли ще се намери българин който да не знае крилата фраза „Съединението прави силата". Може би защото тя увенчава българският парламент.
 
Да простят сведующите, но нека припомним, че днес се отбелязва 125-годишнина от обединението на двете ни разкъсани след османското владичество родини.
 
Като попиташ гугъла, и той ще ти каже, че Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия.
 
Скандално обаче за юбилея  държавният ни елит ще остане разединен. За пръв път важен за държавността ни юбилей няма да има патрон на празника, нито е създаден национален комитет за отбелязването според традицията, която се спазва от години.
 
Годишнината ще бъде отбелязана с редица инициативи в цялата страна.
 
В Перник в 11:00 часа на площад „Кракра" ще има Ритуал за издигане на националния флаг.
В 11:30 часа в Мемориала на миньорите ще бъде открита изложба „Бусинска керамика"
В 12:00 часа пред Двореца на културата ще започне празничен концерт на Духовия оркестър и столичния хор „Проф. Георги Робев"
 
 
В Пловдив от 9.30 в катедрален храм "Св. Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. По-късно от 10.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов. От 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на майор Райчо Николов.Празничната концертна програма ще се състои на пл. "Ст. Стамболов" от 11.30 часа.
 
От 18.00 часа в концерта ще се включат Биг Бенд "Пловдив" и солисти. Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година ще бъде направена от комитет "Родолюбие" на пл. "Джумаята". От 19.30 часа в зала "Съединение" ще бъде представена изложбата "Равнис по капитаните!" "Източнорумелийската милиция и българското Съединение" - изложба на Национален военноисторически музей - София, Регионален исторически музей - Пловдив и Исторически музей "Искра" - Казанлък. Тържествената заря-проверка на площад "Съединение" започва в 20.30 часа.
 
На тържествената заря-проверка ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметове на общини и др.
 
В София Столичната община и Общонародно сдружение "Мати Болгария" организират традиционното шествие-поклонение, посветено на Съединението. Началото на шествието е от 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин. Празничен концерт с участието на Мистерията на българските гласове организират от 18.00 ч. на закритата сцена в Борисовата градина.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.