iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Странно дърво събира любопитни около стадиона в Радомир

Osage Orange  в Радомир

Напоследък стадионът на радомирския футболен клуб „Стрпумска слава" се радва на необичаен интерес. Той се дължи не на някакви изключителни спортни прояви, а на странно дърво с още по-странни плодове.

 

Зелените „пъпчиви" топки са с големина на портокал. Кората им сякаш е от подредени от грижлива ръка малки зрънца, а при по-невнимателен досег до плода, стиснеш ли го, той отделя бяла лепкава течност.

 

Живеещи в района на спортното съоръжение радомирци твърдят, че необичайното дърво се е появило още преди тридесетина години и всяка година през есента буди любопитството им със странните си плодове.

 

Директорът на пернишката РИОСВ Пламен Ангелов поясни, че става дума за дървесен, наистина декоративен вид, внесен у нас преди около 40 години. Именно заради необичайните атрактивни плодове, той е предпочитан за отглеждане в паркове и градини, в някои селища го садят дори по тротоарите, защото когато листата опадат, странните плодове, които иначе не са ядивни, събират погледите с необичайната си красота.

 

Ангелов не можа да си спомни точното наименование на декоративния дървесен вид, но уточни, че в пернишкия регион азиатското растение отглеждат единствено в Радомир./ Съперник

Скромно проучване показа, че става дума за дърво, което се казва Osage-orange (Osage - портокал). Познато е още като Див портокал и Конска ябълка, а и с имената Bois D'Arc или Bodark. Латинското му име е Maclura pomifera.


Това е е малко широколистно дърво или голям храст, но понякога може да стигне височина до 8 метра. Има мъжки и женски цветове на различни растения. Женските дървета (каквото явно е това в Радомир) обикновено раждат много плодове с приблизително сферична форма, които може да достигнат до 15.7 см в диаметър. Приличат на портокал, но са с жълто-зеленикав цвят и имат доста по-грапава повърхност, а във вътрешността имат лепкава мъзга, подобна на бял латекс. Понякога по повърхността имат фини власинки.


Смята се, че произходът на Osage Orange (вид "Maclura pomifera) е от Съединените щати. Намират се главно в ограничен район в центъра на Червената долината в южната част на Оклахома и Северна Тексас. Очевидци разказват, че били засаждани като живи огради или жив плет по протежение на границите на земеделските стопанства.


Името на дървото Osage идва от племе, което живее в близост района, където виреят дървета от този вид.

 

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.