iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


РАЗСЛЕДВАНЕ: Офшорка, занимаваща се с недвижими имоти, се опитва за трети път да основе ВУЗ в Перник

Мечтата на всеки кмет е в града му да има университет. Така освен млади хора ще идват и преподаватели, а също - и всъщност това е най-важното - инвеститори, с чиято помощ градът ще се развива. Високите амбиции вече са толкова разпространени, че чак в град като Бухово има одобрен проект за разкриване на Специализирано висше училище за дистанционно обучение. Преди дни областният управител Иван Димитров, кметът на община Перник Росица Янакиева и пернишките депутати от БСП проведоха среща с комисията от Националната агенция за оценяване и акредитация.Като причина беше изтъкнато желанието на шефовете на фирма "Инвестех" да видят "до колко местната общественост подкрепя проекта". Въпреки това, на срещата не присъстваха млади хора, които по презумция са евентуалните ползватели на услугите на частния университет, нито представители на гражданското общество в града, нито пък стана ясно дали дали депутатите социалисти имат желание да запишат допълнителна образователно-квалификационна степен в CV-то си.
В Перник всъщност има 3 разкрити университета през последните 3 години. И това е ако се вярва на общинската администрация в града. Истината е, че става въпрос за съмнителни проекти, които се оповестяват сред обществеността с гръмки слова, а за провалът им, нито общината, нито пернишките медии до момента информират. Традицията пернишкият кмет да "разкрива университет" започна през 2007г., и за трета година гръмката новина се обявява около 24 май.Това ни накара да направим обстоен материал на развитието на сагата до момента.
Първоналачно идеята се оповестява на среща с абитуриенти от Антоанета Георгиева в предизборната година, когато става ясно че най-големият частен полски ВУЗ "Станислав Сташич" открива филиал у нас и ще приеме първите си 1000 студенти още следващата есен в три факултета - по икономика и информатика, архитектура и урбанистика и право и хуманитаристика. Поне половината от преподавателите ще са българи, които трябва да имат докторантура, обещава тогава ректорът на ВУЗ-а в град Келце Анджей Блахуд.
В Перник дори се подписва спогодбата за откриване на филиала от ректора Блахуд и фирма "Инвестех", а като координатор на проекта е обявен Александър Йорданов, който е бивш посланик на България в Полша. Обещанията са че "Инвестех" ще вложи 10 милиона лева за изграждане не базата и за организация на обучението. Фирмата закупува пустеещия от години недостроен хирургически блок, който по план трябва да се превърне в корпус на ВУЗ-а. Купен е и недовършен жилищен блок край гарата, в който трябва да бъде общежитието за студентите. Цените по сделката не са оповестени, нито дали е проведен конкурс за целта.
Всъщност учредителите на университета са твърде любопитни. Справка в ДАКСИ показва, че дружеството "Европейски университет в България" е регистрирано в края на м.г. със седалище в София. 90 на сто от него се държи от "Инвестек" - агенция за даване под наем на собствени недвижими имоти. Неин собственик пък е "Спидиа Интернешънъл", регистрирана на Каймановите острови. Офшорката притежава и 50% от фирмата за химическо чистене "Камеа". По 5% от активите на университета се държат от основния учредител Милен Панталеев и от фирма за търговия на дребно "Билд инженеринг", собственост на бившия футболен съдия от Перник Ангел Христов. Той е известен като ексшеф на съдиите в града и изваден завинаги от футболното съдийство.
Зам.-директорът на "Инвестек" и координатор на проекта Тошко Кръстев обясни, че информацията в ДАКСИ е стара - компанията вече е българска, а не е собственост на офшорка. Според него всъщност офшорната собственост изобщо не е проблем, стига нещата да се направят по законовия ред. "Много от големите компании в България са офшорни, не се притесняваме от това. Нали не смятате, че фирма без възможности ще тръгне да инвестира в образованието", риторично попита той. Според думите му до момента вложенията на "Инвестек" се изчисляват на 5 млн. лв.
Офшорна или не, първият опит на фирмата да създаде университет в Перник е неуспешен. За това допринася в огромна степен смяната на кмета. Официално причината не е оповестена, но се говори че аргументите са политически и от проектът е трябвало да отпадне бившият ни посланик в Полша Александър Йорданов, който е също така бивш депутат от СДС в 7-ото Велико народно събрание, 36-ото, 37-ото и 38-ото НС. Това явно не се харесва на настоящото общинско ръководство начело с Росица Янакиева.
Като флагман на университета синият Йорданов е заместен от бившия лидер на БСП - президентът Георги Първанов. Това става отново през месец май - 2008г., когато Росица Янакиева оповестява повторно "разкриването на университет" най-късно до началото на новата учебна година. Но вече не като филиал на полския "Станислав Сташиц", който своевременно се пренесе във Враца, а като собствен университет на фирмата за недвижими имоти "Инвестех".
В тази връзка държавният глава Георги Първанов изрази през октомври 2008 надежди градът да бъде не просто българският Манчестър, а истински духовен център с европейски университет. Въпреки височайшето лобиране обаче проектът се спъна още преди да е стигнал до парламента.
Акредитационният съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация даде отрицателна оценка на проекта за откриване на частния Европейски университет. Мотивите за отхвърлянето на проекта са няколко. Основната причина е, че мисията, целите и задачите на университета не са съобразени с капацитета му, според председателят на агенцията професор Иван Панайотов. Преобладаващата част от преподавателите обаче са на пенсионна възраст и не могат да бъдат назначени на основен трудов договор, каквото е изискването на закона за висшето образование. За ръководните длъжности като ректор, декан и др. също се предвиждаха лица на пенсионна възраст, а законът не позволява това. Проектът не гарантира условия, които да позволят развитието на научноизследователска дейност, а това е много важно условие за откриването на университет, посочипроф. Панайотов тогава . Според него отрицателната оценка на проекта не е свързана с големия брой вузове и агенцията в никакъв случай няма намерение да ограничава конкуренцията между висшите училища. Просто тази структура няма да се развива като университет, а ще бъде учебно заведение, в което преподавателите ще пътуват до Перник, ще си изнасят лекциите и ще си тръгват, обясни той.
Според координатора на проекта привличането на по-млади преподаватели е излишно и е направено само за да се "угоди" на агенцията. Кръстев обясни, че критиките са били неоснователни, тъй като "не може хора да бъдат спирани да работят, защото са близо до пенсионната възраст".
РАЗСЛЕДВАНЕ: Офшорка, занимаваща се с недвижими имоти, се опитва за трети път да основе ВУЗ в ПерникМнението на министъра на образованието Даниел Вълчев по повод откриването на полски и други "европейски" университети в страната е следното: „Няма пречка като страна-член на ЕС, в България да се разкриват поделения на други акредитирани в Европа университети. Единственото, което препоръчах е, че не бива да се върви към създаване на такова поделение, което да ползва само марката на полския университет, а в него да работят наши преподаватели, които пътуват из България и вече преподават в различни училища. Това няма да е от полза на града", категоричен е Даниел Вълчев в интервю пред Дарик радио.
 
Така, след острата оценка на институциите, ниската публичност на проекта и липсата на всякакво обсъждане сред гражданите на Перник, пред дни бе чута "старата песен на нов глас" от страна на пернишките управленци. Какъв ще бъде финалният тон е почти предопределено. Истината е, че акредитация не може да бъде получена при липсата на реално съществуваща материална база на почвата на дадени обещания и уговорки. Дори се стигна до фрапантната идея университетът да работи на първо време в училището на квартал Даскалово. Дали желанието перничани, който са само на 30 километра от десетки реномирани столични университети с традиции в образованието, да се образоват в собствения си град при непосилните за повечето семейства такси от 1000 евро на горе в подобни частни ВУЗ-ове, или поредните наближаващи избори са основание за гръмките обещания в общественото пространство, не става ясно. Още повече, че Перник има крайно негативен опит в намеренията си за създаване на съмнителни ВУЗ-ове, при последния от които пернишката езикова гимназия беше на път да бъде изхвърлена от сградата си за сметка на "Киевския университет".
 
(на снимката - сградата на "бъдещия университет")
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.