iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


1 347 зрелостници от област Перник отиват на матура по избор

1 347 зрелостници от Пернишка област отиват на втората матура, съобщиха от Регионлния инспекторат по образованието, предаде кореспондентът на радио "Фокус Пирин". Дванайсетокласниците са по-малко с 47 от първоначално подалите заявления. 29 не са допуснати до държавни зрелостни изпити заради неуспешно завършване. Други 18 пък не отидоха на теста по български език и литература и нямат право на вториото препитване. Камери за видеонаблюдение има в три училища. Като пред Биг БРадър ше бъдат учениците, които ще държат изпит в професионалните гимназии по техника и строителство, по минна промишленост и по икономика. Най-многобройна е групата на учениците, предпочели география и икономика - 594. По математика ще се явят 275 зрелостници. Изпит по история и цивилизация ще държат 215 души, по английски език - 109, по биология -107, по филисофия -46, френски език - 28, химия- 20, физика -15, немски език -14 и руски език -2-ма. На третия зрелостен изпит, който не е задължителен и е само по избор, ще се явят девет абитуриенти. Те ще държат изпити по география, математика, физика и история.
 
Също толкова зрелостници от Пернишка област са се явили вчера на държавния зрлеостен изпит по български език и литература. Матурите се праведох в 21 училища в региона.
 
Държавният зрелостен изпит по български език и литература е преминал без сигнали за каквито и да било нарушения от страна на учиници и квестрои съобщи днес Ваня Ангелова, началник на Регионалния Инспекторат по Образованието.  Зрелоснците имаха четири часа, за да решат тест от 40 задачи, последният 41-ви въпрос е аргументиран текст по произведение на Алеко Константинов. Утре ще се проведе втората задължителна матура. Тази година 35 университета у нас ще признават оценките от матурите за вход.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.