iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат 5 км от "Люлин" на 18 юни

След 18 юни хората от Владая ще си отдъхнат - тогава трафикът от коли и камиони, който сега минава през района им, ще бъде отклонен. На тази дата пътната агенция обеща да пусне 5-километровата отсечка от магистрала "Люлин".
 
Съобщението направи изпълнителният й директор Янко Янков, тържественият пуск е заради визита на Европейската комисия.По 19-километровия аутобан трябва да се изградят 26 моста с обща дължина 6 км, три тунела за 1,26 км и три пътни възела. Пътят се строи от турския консорциум "МАПА - Ченгиз", който обеща да навакса близо 6-месечното закъснение с денонощна работа.
 
Във вторник Европейската комисия съобщи, че размразява 115 млн. евро за България по предприсъединителната програма ИСПА, спрени м.г., част от които са за магистрала "Люлин". Янков заяви, че приоритет на агенцията е завършването на "Люлин" и техническата помощ за подготовка на пътни проекти по общоевропейските транспортни коридори. Общият бюджет на магистралата е 148, 450 млн. евро, до момента са похарчени 30 милиона от тях.
 
Пътната агенция обмисля да премахне със законодателни промени рекламните съоръжения по пътищата, съобщи още Янко Янков. Данните показвали, че приходите от тях за година са не повече от 3,9 млн. лева, а премахването им е европейска практика и ще намали броя на катастрофите. Шефът на пътната агенция даде пример с гара Яна, където трима души загинаха след като поотделно се блъснаха в един и същи билборд.
 
Преди това НАПИ обявява обществен дебат по темата трябва ли да има рекламни съоръжения в сервитутната зона на републиканските пътища. Целта е хората да кажат да или не и ако ги има, къде да бъдат разположени, каза Янков. В момента има около 8000 рекламни табла по републиканските пътища.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.