iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Земеделската земя е поевтиняла с 35-40%, Перник е сред районите с най-ниска цена

Цената на земеделската земя у нас се е понижила с 35-40% спрямо пиковите нива от 2008 г., показват данни на „Елана фонд за земеделска земя\" АДСИЦ, изготвени по повод проучване на Investor.bg.
Според компанията, понижението се дължи на комбинацията между отдръпването на голяма част от традиционните за последните няколко години купувачи и спекулативния ръст на земята през първите три тримесечия на 2008 г. Оттеглянето на инвеститорите, от своя страна, е резултат от финансовата криза и проблемите с реализацията на продукцията за стопанската 2007/2008 г.
 
Въпреки това, „Елана\" твърди, че сегашните нива в известна степен преповтарят стойностите от края на миналата година. „Агро Финанс\" АДСИЦ обаче посочват 10% спад към момента. Investor.bg изтъква, че отговорите на компаниите относно диапазона на цените към момента почти съвпадат , като от Елана посочват 220 -300 лева на декар, а от Агро Финанс - граници между 200 и 320 лева/дка и средна цена от 280 лева на декар.
В горния ценови праг са райони като Добруджа, следвана от Северноцентрална и Североизточна България. Най-ниска цена е цената на обработваемата земя във Видин, Хасково, Ловеч, Габрово и Перник. Интересното е, че за най-интензивен пазар към момента от „Елана\" визират Северна България и Югоизточна България - област, която от другата компания характеризират като непривлекателна.
И според двете компании, сделки със земи от началото на годината досега има, но в значително по-малък обем спрямо предходните години.
 
Самите инвеститори акцентират вече на концентрацията на земята и се опитват да оптимизират портфейлите си, като се освобождават от ненужните им земи и концентрират покупките си в определени райони и дори в определени землища, добавят от „Елана\". За разлика от продажбите рентата бележи траен ръст, като средните нива, на които са се сключвали арендните договори за 2008-2009 г., са били над 20 лева/дка.
 
„Голяма роля за това са изиграха плащанията на единица площ, засиленият интерес към наемането на земя и стремежът за далеч по-добра регламентация на поземлените отношения, което е предпоставка за развитието на модерно земеделие\", обяснява пред Investor.bg Георги Георгиев, прокурист на \"Елана Пропърти Мениджмънт\".
Според него, обемът сделки от миналите години едва ли ще бъде постигнат, тъй като инвеститорите все още са силно притеснени от ефекта на икономическата криза върху пазара на недвижими имоти и в частност на този на земеделски земи.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.