iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дишаме отровен коктейл

Дишаме отровен коктейл

Енергетиката продължава да е най-големият източник на серен диоксид във въздуха, който диша българинът. Тя генерира 92 на сто от вредните емисии. ТЕЦ-овете са и основен инкубатор на фини прахови частици. На тях се падат до 73 на сто от общото количество, пише \"Труд\". Според статистиката, по този показател, най-много трови ТЕЦ-а в Перник. Той има стотици хиляди левове дългове пред държавата под формата на глоби и санкции, но въпреки това те се трупат с лихвите, след като ръководството на Топлофикация в лицето на инж. Стойчо Василев обжалва санкциите. Самият Василев нашумя в Перник след като в продължение на месеци  лъжеше перничани, посредством средствата за масова информация, че ще преустанови замърсяването, въпреки че и в момента работят котли без необходимата екологична защита.
За цяла България, включително за Перник, най-голям проблем са фините прахови частици. Високите им нива крият здравен риск особено за чувствителните групи от населението - деца, хора с астматични заболявания и други.
Серният диоксид също крие рискове за здравето, но е проблем само за някои райони. Максимални средночасови концентрации са измерени в Гълъбово, Кърджали, Димитровград и Перник. В два от районите за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух - Югозападен и Южен Тракийски, са регистрирани превишения на нормите.
В коктейла от вредни газове, които вдишваме, са оловото и кадмият.
В сравнение с предходните години продължава тенденцията към повишаване на средногодишната концентрация на оловни аерозоли в атмосферния въздух, сочат специалистите. Най-критично е положението в Кърджали в района на оловно-цинковия комбинат. Нормите на кадмий са превишени в Пловдив, Пирдоп, Кърджали и Долни Воден, Асеновградско. И тук основен източник на замърсяванията са металургичните предприятия.
Състоянието на въздуха се следи от Изпълнителната агенция по околна среда. Населените места, в които има проблеми, изготвят общински програми за подобряване на качеството на въздуха. От друга страна, всяко предприятие от тежката индустрия трябва да има комплексно разрешително. В Перник програма  за подобряване на качеството на въздуха няма, а този въпрос не се коментира изобщо от общинската администрация, въпреки събраните преди време от гражданско сдружение \"Патриотично обединение\" близо 5000 подписа срещу замърсяването на града.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.