iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Растe броят на новооткритите туберкулозно болни в Перник, Брезник и Земен

Очертава се тенденция към завишаване на заболеваемостта от туберкулоза в община Перник, Брезник и Земен, съобщи пулмологът в Белодробната болница в Перник д-р Галина Петрова. Лекарският екип е локализирал огнища с концентрация на болни в кварталите с ромско население Куциян и Рудничар в Перник, както и в ромската махала в Брезник. Има случаи на цели семейства, заболели от туберкулоза. Според д-р Петрова, напоследък се открива туберкулоза и сред млади неувредени хора с много добър социален статус. Наскоро в болницата е постъпила за лечение и манекенка.
Рисковете от заразяване се крият в отслабения имунитет на организма в резултат на тежки диети, нередовно или непълноценно хранене, съчетано с тежък труд и с редовно недоспиване. Рискова група са и вегетарианците. Често с туберколоза се заразяват алкохолици, интравенозни наркомани, както и болни от диабет. От началото на 2009 г. до края на месец април новооткритите болни от туберкулоза са 27, като петима от тях са лекувани и преди. През 2008 г. интензивно лекуваните от туберкулоза са 114 души, а през 2007 г. - 101.
Над 1 милиард бацили за едно денонощие може да отдели в аерозолен облак около себе си болен пациент. Бацилите са трудно податливи на дезинфектанти, унищожава ги само пряката слънчева светлина, но ако попаднат в праха на улицата могат да останат жизненоспособни от 6 до 8 месеца. При среща с болен, всеки човек с отслабена имунна система може да стане случайна жертва на заразяването.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.