iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Три години условно за пияния полицай, убил двама на пътя

С тригодишна условна присъда се измъкна брезнишкият полицай, убил двама младежи при кървав пътен инцидент. 40-годишният Иван Горянов се призна за виновен и процесът срещу него в пернишкия Окръжен съд приключи по съкратена съдебна процедура, след като той сключи споразумение с прокуратурата на основание чл. 381 от НПК.
Трагедията заради която Горянов бе изправен пред Темида, се разигра на 26 фвруари т.г. на второкласния път от Брезник към Трън, на изхода на града. Към 20.50 часа управляваният от него товарен автомобил \"Газ-66\" навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в лека кола \"Алфа Ромео\" с пернишка регистрация. Младият шофьор 23-годишният Христо Христов и 18-годишната му спътничка Румяна Йорданова от село Ноевци загинаха на място.При пътния инцидент пострада и водачът на газката Иван Горянов, който по това време е работил като младши полицейски инспектор по контрола на общоопасните средства и домакин на районното управление в Брезник. Той бе настанен в пернишката болница с контузна рана на главата, без опасност за живота. Във фаталната вечер той прекарвал дърва на свой приятел до с. Ярджиловци. На връщане се отбил да зареди в бензиностанцията
Загиналият Христо е бил единствено дете в семейството. Родителите му също работели в системата на МВР, баща му преди години починал. Румяна е била ученичка в 12 клас в брезнишката гимназия.
Вината на Горянов е, че като водач на МПС, преди да предприеме маневра \"завиване на ляво\" за навлизане в друг път не се е убедил, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които преминават покрай него. Не се е съобразил и с положението, посоката и скоростта на движение на насрещно движещият се л.а. \"Алфа Ромео\", с който са пътували загиналите младежи, не е пропуснал движещата се срещу него кола. При това действащия по време на трагедията полицай е бил пиян. Доказано е , че е управлявал камиона с концентрация на алкохол в кръвта 1,40 промила, причинявайки по непредпазливост смъртта на двамата младежи. От прокуратурата уточниха, че загиналият Христов също е имал вина за трагичната развръзка на ПТП-то, тъй като се е движел с около 160 км в час, имало е и малко алкохол в кръвта.
 
Присъдата на Горянов е наложена на основание на чл.343, ал.3 от НК. На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание \"лишаване от свобода\" за срок от три години с петгодишен отлагателен срок.Горянов е лишен от правото да управлява моторно превозно средство в продължение на три години. Ще трябва да плати и разноските по делото в размер на 1451 лв.
Съдът върна на Горянов газката, а на наследниците на загиналия Христо Христов - колата \"Алфа Ромео\". Двете возила бяха иззети като доказателствен материал по делото.
 
След катастрофата Иван Горянов бе уволнен дисциплинарно от полицията, срещу него започна разследване постъпила информация и за извършвана от него непозволена от Закона за МВР търговска дейност. /Съперник/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.