iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Репортаж от Радибош след смъртта на Златко Стойчев

Репортаж от Радибош след смъртта на Златко Стойчев

Входът на вилата на удавилия се Златко Стойчев е под видеонаблюдение и в момента под зоркия поглед на роднините му. Журналисти до мястото на инцидента днес не бяха допуснати. Всеки осмелил се да вдигне бариерата, която роднините му бяха спуснали, бе заплашван със смърт и полиция. \"Изчезвайте оттук, че ще дойда и няма да се видите!\" , обръща се към всички първият братовчед на Златко. Разказва в репортаж в новинарската си емисия ТВ ОКО.
Теренът, на който е разположена вилата, е частна собственост с площ 2500 кв.м. Златко Стойчев или Злати, както го наричат близките му, идвал със семейството си на вилата през уикенда и отпуските. В планинското село Радибош живеят 37 човека, всички - възрастни. Къщата, в кладенеца на двора, на която Златко Стойчев се удавил, е наследство от баща му. Вилата, намираща се в Ибовата махала е наследствена и е на повече от 20 години. Другите 3 вили около нея са собственост на братовчедите му и на немец, преподавател в Софийския университет.
Екипът на ТВ ОКО се е свързал с кметския намесник на село Радибош - Нелка Стоименова. Ето какво разказва тя: \"Макар че инцидентът е станал по светло, до тази сутрин тук никой не знаеше. Аз разбрах рано сутринта , когато ми се обади главният секретар на община Радомир. Добър човек беше Злати... Всеки така го знае! Сутринта синът му дойде да изготвим смъртния акт. Попитах го: \"Ех, този Злати, какво направи!\". Той пък само ми каза: \"Вие тук в селото по-добре знаете какво направи!\". Всички недоумяват за смъртта на Стойчев и никой няма предположения как е станало и каква е причината...\".
Стойчев често идвал с децата и съпругата си, споделя Нелка Стоименова. „Тръгна мълва, че Златко напоследък е бил някак си под напрежение, депресиран. Но за това никой нищо не може да каже. Ние не сме го виждали всеки ден. Не сме чули да е имал проблеми. Някои казват - нещо в политиката може да е, но това са само предположения и клюки. За семейни проблеми също никой нищо не е казвал\", допълва кметицата на селото.
Днес в Радомир смъртта на Стойчев също бе най-коментираната тема. Кой бе всъщност той и какво смятат съгражданите му за инцидента?
Злати Стойчев управляваше Радомир от 2003 г. до 2006 г. като независим кандидат. След серия от скандали изборът му бе касиран. Тъй като празните пликове били 600, а разликата между него и опонента му - Иван Владимиров, била само 430 гласа. След частичния вот Стойчев пое отново кметските задължения, а новият стар кмет Златко Стойчев постави табела в центъра на града с ироничен присмех за враговете му с надпис \"Касираният кмет\". Общинската избирателна комисия по-късно го обаче го отстрани отново.
Злати Стойчев загуби в надпреварата за кметското кресло през 2007 г., но оглави в Общинския съвет група на местната коалиция „За Радомир\".
Никой от местните и близките не допуска Златко Стойчев да се е самоубил, познават го като борбен човек.
Златко Стойчев - човек със сочна и пикантна биография, със смели възгледи и дръзки амбиции, оцелял сполучливо в бурите на размирните преходни години, не спряха публикациите за него в местната и централната преса в годините, когато водеше битки на всички нива.
Бил е футболист, а в същото време работел и като инженер. Успял да стигне обаче едва до младежкия национален отбор, но това не му попречи през 2005-2006 година да издаде собствена книга за футбола в Пернишко и Радомир. Преди да се захване с политиката, Стойчев е бил представител на италиански фирми от гр. Парма, занимаващи се с винарство.
Ето затова днес никой в Радомир не можеше или не искаше да повява, че бившият кмет на Радомир Злати Стойчев, който за трикратните си появявания като кандидат за кмет на избори винаги обещаваше на хората храна, вода, въздух, хляб, жилище и работа за всички.
За себе си получи ... само студена кладенчова вода, клатят днес глава радомирци.
Славина Валериева, Стефан Петров, Е79 news
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.