iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Внимавайте с водата през лятото

Наближава лятото и с него идват продължителните горещи и сухи периоди, припомня ни вестник Съперник. Факт е, че по време на такива периоди на засушаване намалява дебита на водата за питейно-битови нужди на населението. Това налага въвеждането на режими за водоподаване в някои селищата от областта и ползването на алтернативни местни водоизточници - основно кладенци (шахтови или тръбни), чешми и резервни съдове за вода.
 
Почти във всички учреждения, институции, фирми, училища и детски градини, здравни заведения, обекти за обществено хранене и в домовете, добрите стопани се запасяват с резервна вода за питейни и хигиенни нужди в различни по-малки или по-големи съдове по време на режим на водата.
 
Водата от кладенците и обществените чешмите в повечето случаи е с неустановено качество, а водата, която престоява дълго време в съдове променя бактериологичните и микробиологичните си качества и това крие риск за здравето на хората. За да се осигурят добри качества на водата и да се предотврати здравния риск е необходима обработка с хлорни препарати, която всеки може да направи. Задължително е обаче водата да отговаря на следните условия - да е прозрачна, без утайки, безцветна, да не съдържа видими плаващи вещества и да няма допълнителен мирис и вкус.
 
Хлорирането на водата в кладенци може да стане бързо и лесно чрез използването на белина. При наличие на съмнение за замърсяване на водата необходимото количество белина за дезинфекция на определения обем вода, се изчислява като за 1 куб.м. вода се използват 20 грама белина. Изчисленото по този начин количество белина, може да се разтвори в кофа с вода, след което да се изсипе в кладенеца. Водата е добре да се използва след около 24 часа. Освен при наличие на съмнение за заразяване дезинфекция се прави и профилактично. В този случай количестото белина, което се добавя на 1 куб.м. вода е 10 гр. и водата може да се използва след около 2 часа.
 
Обеззаразяването на малки количества вода в резервни съдове най-често се извършва също с белина. Процеса протича по следния начин: Към 1 чаша вода / 250 гр. / се прибавя 1 чаена лъжица белина. От тази смес в съда с питейната вода се поставя по 1 чаена лъжичка - за всеки 10 л вода. Ако водата е около 1 л се капват по 5 - 7 капки. Желателно е тази обработка да се извърши вечерта, а водата да се използва на следващия ден.
 
Важно е да се знае, че ползването на необеззаразена вода, както и такава с неустановено качество, може да е причина за разпространяването на редица инфекции, предимно от стомашно-чревен характер. Най-значими са: ентероколити, колиентерити, вирусен хепатит тип А, дизентерия, коремен тиф, туларемия, лептоспироза и други.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.