iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вълчев каза директорите да свиват разходите, те не знаят как

Вълчев каза директорите да свиват разходите, те не знаят как

Школските директори ще изчакат конкретни указания от просветния министър и тогава ще пишат програми как ще ограничат разходите, пише Градски вестник. Според постановление  156 от 17.06.09 година, на училищата с делегирани бюджети се препоръчва да ограничат разходите, като до 30 юни всички директори трябва да представят разчет за планираните икономии.
\"Пестенето от образование може да доведе до провал на ремонтите и поставянето под въпрос на следващата учебна година. И без това сме опосканни до шушка, ограничили сме командировките, пестим от семинари, свили сме до минимум средствата за консумативи. Бюджетите ни са разчетени на 90 процента и в общи линии това е пределът, в който школата могат да оцелеят. Ако обаче изпълнението на бюджта падне на 85 процнта, то 40 на сто от училищата в България ще имат много сериозни проблеми с издръжката. 10 % от тях пък няма да могат да плащат заплати\", каза председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Самуил Шейнин. \"Нещата отиват към катастрофа, ако недай си боже, реализацията на бюджета падне на 80 процента. Тогава едва 20 на сто от всички български училища ще могат да се справят с парите, като ще с наложат ограничния, които ще засегнат и клаузите по КТД. Става дума за извънредните плащания за 15 септмври, Коледа и 24 май\", прогнозира Шейнин.
 
Той алармира, че са преустановени плащаниято по одобрените национални програми, като програмите за безплатните закуски на учниците, за училищните автобуси, обезщтенията при съкращение и пенсиониране. Първите траншове по тях са преведени през април. Следващите плащания е трябвало да станат в началото на юни. \"Сега разбираме обаче че плащанията са спрени\", каза шефът на работодалеската организация.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.