iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Плащайте - не блейте, ако искате парно", викна Стойчо

Опрощавам Ви по 39ст., похвали се \"енергийният месия\", шефът на ТЕЦ-а - Стойчо Василев
 
Ръководството  на \"Топлофикация Перник\" излезе от медийното затъмнение, което само наложи след поредната авария в ТЕЦ-а.
 
Причината  бе неизправният 5-ти котел, който отново аварира и остави без топла вода хиляди перничани или с хладка такава през последните няколко дни. От ТЕЦ-а нямат коментар дали зачестилите аварии сред ремонта на производствените мощности не крият заплаха за по-голяма опасност от авария за перничани и околната среда в града. Днес от най-високия комин на ТЕЦ-а бълваха тонове  черна пепел, което отново е признак за неизправност във филтрите на предприятието. Очаква се оценка от РИОСВ.
 
Същевременно обаче, инж. Стойчо Василев, чието появяване в медиите буди по-скоро присмех и недоверие в перничани, след многократните си уверения, че ситуацията около \"Топлофикация\" ще се нормализира, не пожела да коментира допълнително темата, а предпочете да говори за финансовите въпроси около предприятието.
 
Василев изрази загриженост относно финансовите възможности на пернишките абонати да се справят с повишаването на цените за топлоенергия в рамките на 39ст. на Мвтч, наложени от Държавната комисия за водно и енергийно регулиране.
 
Той поясни, че това повишаване на топлинната енергия означава постъпления в хазната на топлофикационното дружество в годишен аспект от порядъка на около 70 000 лева. \"С тази сума по никакъв начин няма да решим финансовите проблеми на дружеството. Въпреки че увеличението е минимално, то все пак ще се отрази негативно върху семейния бюджет на нашите абонати, така че те ще бъдат допълнително затруднени при плащането на консумираната топлоенергия. От друга страна новата цена на топлинната енергия е свързана с допълнителни разходи на дружеството за заплащане на извънредно засичане на измервателните уреди на абонатите от фирмите за дялово разпределние, изпращане на уведомителни писма до абонатите, изготвяне на още една изравнителна сметка. Затова съветът на директорите на \"Топлофикация Перник\" има намерение да запази старата цена на топлинната енергия с надеждата, че перничани ще оценят това подобаващо.
 
В следваия момент обаче, инж. Василев строго пожела да се разбере, че ако абонатите на Топлофикация не си изплатят дължимите дългове  и не започнат редовно да погасяват задълженията си в пълен размер, топло няма да има поради \"утежняването на допълнително финансовото  положение на дружеството.\"
 
Ако абонатите започнат да се издължават, ние ще имаме възможност да финализираме започнатите инвестиционни проекти като например реконструкцията на трети котел на газ, които имат за цел да гарантират безаварийната работа на централата при спазване на екологичните изисквания\", заяви Стойчо Василев.
 
\"Пари срещу здраве\" е изводът от интервюто със Стойчев. Всъщност тази своеобразна форма на изнудване на перничани не само е неправилна, но и незаконна, тъй като не клиентите, а ръководството на дружеството е това, което води предприятието към фалит в следствие на многократните си глоби от еко-инспекцията в размер на стотици хиляди левове като резултат от  продължителните замърсявания на въздуха. В момента текат дела, заведени от Стойчо Василев, по обжалване на наложените от РИОСВ глоби. За реални мерки по прекратяване на замърсяването и дума не става на въпрос.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.