iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Издадоха антология на пернишката поезия

Тази вечер в Арт салона на Дворец на културата бе представена поетична антология, посветена на 80-годишнината от обявяването на Перник за град. Сборникът, който е събрал на страниците си 80 стихотворения и поеми, се нарича \"Галерия към слънцето\" и излиза със съдействието на Ангел Найденов и Ненко Темелков. Издава се от Двореца на културата, със помощта на община Перник.
 
Съставителите на книгата са Първолета Маджарска и Детелина Денчева, но на страниците й намират място стихове на Иван Вазов, Петко Рачов Славейков, Христо Смирненски и Пеньо Пенев, както и редица съвременни пернишки поети, чието творчество отразява в модерни ракурси образа на Перник.
 
На представянето на книгата присъстваха  много от съ-авторите й, общественици, културни дейци, кмета на град Перник - Росица Янакиева.
 
\"Днес не се чувства натрапчиво острият мирис на кюмюр и сгурия, на карбид и машинно масло. Няма ги неугасващите огньове на табаните. Перник вече не е градът на черното злато, една по една угаснаха металургичните пещи...Но делникът ни е достатъчно динамичен, за да се родят нови вдъхновени творби. Защото, ако искаме да бъдем добри европейци, трябва да бъдем преди всичко истински българи.
 
А поетите умеят да проникват в човешките сърца, които като неизчерпаеми рудници съхраняват неразкрити човешки съкровища. Защото пернишката душа е като галерия, в която има и чист кюмюр и мергел, галерия, която води към слънцето.\", пише поетесата Маджарска като призив към съгражданите си.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.