iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Крепостта "Кракра" с осветление

Ефектно осветена е средновековната крепост \"Кракра\" край града от няколко дни. Нощем стените на крепостта и поставеният отскоро там национален трибагреник се виждат отдалече. Монтирано е и алейно осветление. Крепостта ще се охранява денонощно от тук нататък, заяви кметът Янакиева на пресконференция.
 
Общината възнамерява да насити изоставения доскоро символ на Перник с културен живот. В неделя там за първи път след 40-годишно прекъсване се състоя граовски фолклорен събор. На 2 юли ще се състои младежки рок фестивал. Довечера социалистите организирано ще посрещнат на \"Кракра\" първото юлско утро.
 
Община Перник кандидатства с проект на стойност 2 100 000 лв. за възстановяване на част от съоръженията на крепостта. Предвижда се древната забележителност да получи нова визия и да бъде превърната в обект на културен туризъм. В близките месеци там ще бъде назначен и екскурзовод, допълни Янакиева.
 
Пернишката крепост е създадена след 809 г., когато хан Крум присъединил към българските земи и териториите на днешна София и околностите. В края на Х и началото на ХI в. Перник е бил административен център на воеводата Кракра, който е сред последните предали владенията си във византийски ръце.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.