iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник се изчерви за юбилея

Перник се изчерви за юбилея

 
Перник се изчерви за юбилея - 80 години от деня, в който с царски указ общината била „преобърната\" от селска в градска. Изчерви се без срам, защото почервеня.
Още с обявяването на предварителната програма за тържествата, посветени на юбилея можеше да се очаква, че празникът ще премине под сянката на кампанията за парламентарните избори. Можеше да се очаква и, че празникът ще бъде под червена сянка, но не би...
С подреждането на украсата в центъра на града се натрапиха червените знамена, бегло маркирани с бяло като знак за годишнината. Как да не се изчервиш от срам от решението на художниците 80-десетката да изглежда изтрита. Може и поради кризата да са решили да пестят от бялата боя, но защо не спестиха червената!?
Преди празника из града плъзнаха програми-покани. Познати разказват, че в тяхната пощенска кутия пускали от тях няколко пъти. Говори се, че били отпечатани 10 000 такива покани. Всяка за по левче. В същото време казват, че имало оферта да се направят за по 20 стотинки, но била отхвърлена. Как да не се изчервиш от срам - 10 000 лева за покани и 5 000 лева за Граовски фолклорен събор с около 800 участника - самодейци от цялата област, добре употребен за предизборните цели на червената коалиция.
В навечерието на празника се разбра, че в родния си град за тържеството ще дойде президента Георги Първанов . Няма лошо, мило му е, пък и нали казва, че е историк. Хубаво е да се знае и да се помни историята - както на хилядолетното селище Перник, така и най -новата му история. И тази, която се пише в настоящето. Така в историята празникът ще се запише с две модерности - спектакъл на представителния гвардейски оркестър и полет с балон и бънджи скокове. За изчервяването допринесоха и червените униформи на гвардейците, и червената рокля на солистката им, но по плочника на площада чаткаха черни ботуши, за да напомнят какво следва след червена армия. Добре, че балонът поне не беше дюс червен. Само че как да не се изчервиш като си помислиш, че за тези атракции са се намерили пари, а за издаването на юбилеен поетичен сборник и за албум с уникални фотоси за града и за хората през последните 80 години пари нямало. Кое е по-безспорен спомен за поколенията, може да се размисля!? Поетичната антология все пак стана факт, но и тя мина като предизборен червен подарък.
Доминиращо червено беше присъствието сред официалните лица само на кандидатите за народни представители от Коалиция за България. Но как да не се изчервиш като после президента най-важният гост на празника беше мажоритарната червена кандидатка, за която се говори, че била близка до сърцето на президента. И как да не се изчервиш от срам след като една национална телевизия представи празничното шествие, обагрено в червено от рекламните тениски на БСП, като предизборен митинг на червената коалиция, който се прелял в градско тържество?!.
За изчервяване си беше и словото на президента, слушано и друг път в същия предизборен контекст.
То ако речеш, може да се изчервиш и, че почетен гражданин на Перник стана писател, който срещу няколко десетки хиляди лева, платени от Общината, написал книга за средновековната история на Перник. Казват, че основното достойнство на тази книга било, че е написана.
За срам си беше, че само кандидатите за народни представители от ГЕРБ и никой друг реагираха на почервяването като се изчервиха в клипче. Между тях има общински съветници, дано накарат да се изчерви който трябва след празника и изборите.
 
Някой трябва да се изчервява за ремонта на шадраваните в центъра, нищо че преди по-малко от година ги правиха.
Някой трябва да се изчерви за рампа за инвалидни колички пред административна сграда, която води само до входа, а по натам придвижването е невъзможно по никакъв начин.
Защото някой трябва да се изчервява за имитирания ремонт по вътрешно градската магистрала, за подменяните здрави бордюри, за тъничкия слой асвалтец върху нездрава основа, за неудобствата и катастрофите заради удължения срок.
Някой трябва да се изчервява за разкопаното кръстовище при БИЛЛА. Там може и да се направи кръгово движение, дай Боже, за удобство. Но никой не пита как така се харизва общински имот до това „кръгово\" на цена почти 6 пъти по-малка от предлаганата. Общината продава терен от около 4 дка на близък до червените бизнесмен за малко над 200 000 лв. при положение, че други фирми предлагаха близо 1 200 000. Но понеже Перник е червен трудно се изчервява за всичките тия работи и за ред още други.
Не че червеното е нещо лошо. То е цвета на кръвта на Спасителя, разпънат на кръста за опрощението на греховете човешки и спасението на душите. Боже, прости ни, че почервеняваме, а не се изчервяваме.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.