iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лятно училище за превенция на ХИВ/СПИН се проведе в Ковачевци

Лятно училище за превенция на ХИВ/СПИН се проведе в Ковачевци

Досега за шест години през него са минали 741 младежи
 
Днес в Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци приключва Лятно училище за млади хора - обучители на връстници от 14 общини по Компонент 7 „Намаляване на уязвимостта към ХИВ на младите хора в най-голям риск (15-24 г.) чрез увеличаване обхвата на услугите и програмите, насочени към младите хора\" на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН\", съобщиха от пресцентъра на програмата.
 
Лятната инициатива в Ковачевци имаше за задача да се повиши капацитетът на пилотните общини за работа по подхода „Връстници обучават връстници\" за превенция на ХИВ/СПИН в училище и да се подкрепи развитието на национална мрежа от обучители на връстници.
 
В лятното училище се включиха 187 ученици, 17 учители, педагогически съветници и училищни психолози, 15 обучители на връстници от 15 градове.
 
Младите хора се подготвиха да работят като обучители на връстници в областта на превенцията на ХИВ/СПИН и промоцията на сексуалното и репродуктивно здраве. Училищните специалисти се специализираха да развиват практически умения да работят съвместно с младите хора обучители и заедно да сформират екипи за работа в училищата в пилотните общини. Участниците в лятната инициатива работиха в малки групи, а чрез ролеви игри и дискусии те получиха нужните занания и умения за превенция на ХИВ/СПИН в училище.Основните задачи бяха свързани с осигуряването на достъпна за участниците информация за контрацепция, нежелана бременност, полово предавани инфекции, ХИВ/СПИН; изграждане на комуникативни умения, умения за споделяне и даване на обратна връзка, за изясняване на ценностни избори, за толерантност към различието, за работа в екип.Лятното училище в Ковачевци се проведе за шеста поредна година и до този момент там са били обучени 747 млади хора и 128 училищни специалисти, които успешно прилагат придобитите практически умения при работата си в 14-те пилотни общини./ Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.