iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ковачевското БСП се цепи заради Станишев

Ковачевското БСП се цепи заради Станишев

Бунт назрява в редиците на общинския съвет на БСП Ковачевци срещу неговия председател Сталин Стоев.
 
Само преди  три дни Стоев, който е и председател на общинския съвет, публично даде подкрепата си за правителството на Сергей Станишев от името на организацията на БСП в Ковачевци, като неин ръководител.  Кървави писма в подкрепа на Станишев изпратиха и от общинските организации на БСП в Перник и Трън.  Тон за това даде седмица по-рано областният лидер на БСП в Перник Ненко Темелков. На пресконференция в града той заяви, че според  \"подавляващо\" мнозинство от пернишките социалисти Станишев няма алтернатива като вожд на БСП.  В подкрепа на Станишев се обявиха много общински партийни организации, отделни социалисти и даже  циганският лидер - Цветелин Кънчев. След всяко получено писмо от пресцентъра на БСП бомбардираха медиите с прессъобщения. 
 
Повечето от структурите на БСП в страната обаче искат оставките на Изпълнителното бюро и на целия Национален съвет.  Заради слабите резултатите на изборите, обвързването на БСП с ДПС  и загърбената лява политика от страна на партията се настоява за избор на ново ръководство.
 
БСП в Ковачевци, също претърпя погром на тези избори, след като кандидатите на \"Коалиция за България\" бяха победени с няколко стотин гласа от ГЕРБ. Дори и в президентското село - Сирищник, социалистите отстъпиха на Бойко Борисов. 
 
Зам. кметът на община Ковачевци и зам. председател на общинския съвет на БСП - Васил Станимиров се обяви срещу подкрепата на Сталин Стоев за Сергей Станишев, като нарече постъпката му \"самоволна\" и неправилна, с оглед на отчайващото поражение, което БСП е претъпяла на изборите. Той официално опроверга действията на партийния си началник като несъгласувани с останалата част от ръководството и актива на партията.
 
Васил Станимиров, който е от лявото крило на БСП, категорично се противопостави на настоящото ръководство. Това напрежение може да доведе и до оставки и брожения в някогашната люлка на комунизма - Ковачевци, особено след загубата на социалистите и на кметските избори от настоящия кмет, издигнат от социалдемократите. Въпреки позицията си, Станимиров потърси вината за слабите резултати, не само в собствената си партия, но и в противниците. Според него, 400 гласа е докарала партия ГЕРБ с джипове и бусчета в селото, за да обърнат вота.
 
 В началото на седмицата 30 социалисти започнаха подписка, с която искат оставката на Станишев и свикване на нов конгрес с нови делегати. Сред подписалите се са отказалата се от кариера в парламента Татяна Дончева, лидерът на федерация \"Открит форум в БСП\" Красимир Премянов, шефът на групата общински съветници на БСП в София Жельо Бойчев. Лявото крило в БСП с лидер Янаки Стоилов също се обяви против политиката на лидера и Изпълнителното бюро. Според членове на Изпълнителното бюро Станишев ще предложи в комисията, която ще подготви заседанието на конгреса, да бъдат включени част от опонентите му.
Националният съвет на БСП заседава днес за първи път след загубата на социалистите на изборите на 5 юли, която им отреди само 40 депутати в Народното събрание. Лидерът Сергей Станишев ще поиска вот на доверие от Националния съвет, макар паритйният орган, който го избира, да е конгресът.
 
Според източници от \"Позитано\" 20 Станишев имал подкрепата на ключовата фигура в БСП - Румен Овчаров, който е и лидер на най-голямата структура на социалистите в София. Влиянието на Овчаров сред членовете на Националния съвет било около 25%, а хората на Станишев били 40 на сто. Така те предвиждат, че развръзката днес ще бъде в полза на Станишев и Изпълнителното бюро, на което е член и Румен Овчаров и ще бъде дадено доверие на ръководството да подготви конгреса.
 
Пленумът днес трябва да одобри и предложението на Изпълнителното бюро на 17 октомври да се свика заседание на действащия 47-и конгрес, който да избере ново ръководство, а ако Станишев не получи доверие - и нов лидер.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.