iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Боклукчийската сага в Радомир продължава наесен

Големите фирми в общината не плащат, чакат ВАС да си каже думата, информира Съперник.
Проблемът с размера на таксата за битови отпадъци в Радомир засега остава висящ. Сагата се точи вече месеци наред, след като фирми и граждани го оспориха в съда.
 
Всички фирми и частни  лица, присъединени към делото за такса смет на Радомир са обжалвали решението на Пернишкия административен съд, съобщиха от съдебната институция. Жалбите обаче идвали поединично и това бавело подаването на документацията към Върховния административен съд в София. Така делото пред висшата инстанция ще се гледа след лятната ваканция на съда.
 
С решение на Общинския съвет в Радомир от януари т.г. такса \"битови отпадъци\" за граждани бе определена на 4 промила при 1,2 за миналата година и за фирми- 10 промила при 2 за предходната година. В жалбата си до Административния съд областният управител настоя за справедлив размер на таксата. Съдът обаче потвърди решението на общинския съвет като то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
 
Според юристи няма проблем населението и фирмите да си плащат данък сгради с увеличения размер, но такса \"Битови отпадъци\" - по миналогодишния размер, тъй като няма влязло в сила решение. От отдел \"Местни данъци и такси\" в община Радомир обаче съобщиха, че до края на първото полугодие 24% от населението е платило данък сгради и 23% \"такса битови отпадъци\" съгласно решението на общинския съвет от януари т.г.
 
Данъка и таксата са платили 10% от едноличните търговци и от големите фирми само \"Ветпром\". Фирма \"Галко\" е платила данък сгради, но такси битови отпадъци- не. От останалите големи фирми на територията на общината няма постъпления за данък сгради и такса битови отпадъци. Те ще чакат есента, когато по казуса се произнесе Върховният административен съд.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.