iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Да не повярва човек - Ковачки забърсва Топлофикация

Да не повярва човек - Ковачки забърсва Топлофикация

Пернишката \"Топлофикация\" чака нов собственик, без изненада - интерес проявява енергийният бос Христо Ковачки.
 
След топлофикационните дружества в Бургас, Плевен и Враца, пернишката \"Топлофикация\" е на път да влезе в списъка на завоеванията на Ковачки.
 
Държавното предприятие е в неплатежоспособност, има открито производство по обявяването му в несъстоятелност.Ковачки е единствен доставчик на въглища на пернишката \"Топлофикация\".Чрез предприятието си \"Мини-открит въгледобив\" той осигурява ежедневно около 3 000 т въглища.
 
\"В този си вид \"Топлофикация\" - Перник е обречена на закриване. Единственият начин да се излезе от ситуацията е да има голям топлинен товар\", коментира Ковачки. През лятото по негови данни дружеството работи с 5 процента от капацитета си.
 
Самият Ковачки има смели проекти за пернишкото дружество. Енергийният бос възкреси идеята, датираща от двайсетина година парното на столицата да се захранва от ТЕЦ \"Република\". Необходим е топлопровод, струващ около 10 млн. евро. Той ще бъде дълъг 23 км и ще преминава през втората алтернативна връзка между Перник и София, където в момента се строи автомагистрала \"Люлин\".Според експерти идеята за топлопровод до София е реализируема. Пречка са обаче недостатъчната надеждност на котлите и високото пепелно съдържание на въглищата. Това нямало да позволи достатъчно топлина да достигне до столицата, коментираха експерти. За да елиминира този недостатък, Ковачки залага на нови котли с кипящ слой.
 
Идеята за \"износ на топлина\" се прокрадва и в становището на синдика на \"Топлофикация\" Димитър Богданов. Той апелира за развитие на топлопреносната мрежа и разширяване на дейността на дружеството извън територията на Перник.
 
Предприятието е структуроопределящо и трябва да бъде оздравено, твърди Богданов. Според него спешни мерки са необходими и защото продажните цени на електро- и топлоенергията изостават от себестойността на произведената продукция и дружеството допълнително инкасира загуби.
 
Пернишката \"Топлофикация\" е сред \"привилегированите\" енергийни обекти, усвоили средства от международния фонд за извеждане от експлоатация на АЕЦ \"Козлодуй\". Парите са използвани за реконструкция на пети парогенератор, който е основна топлинна мощност на ТЕЦ \"Република\".
 
За същото съоръжение Световната банка отпусна кредит в размер на 7 млн. долара, а Европейската банка за възстановяване и развитие предостави безвъзмездно 4 950 000 евро. Банковият заем сега допълнително утежнява състоянието на предприятието, смята Богданов. В резултат на инвестициите са редуцирани праховите емисии на ТЕЦ \"Република\" от 2500мг/нормален кубичен метър до 50мг/нормален кубичен метър, както изискват европейските норми.
 
С парите от международните финансови институции са реконструирани 12 км. топлопроводи от топлопреносна мрежа на Перник, възстановени са 4 000 кв.м нарушена изолация по топлопроводите, подменени са 242 салникови компенсатори с линзови, завършена е реконструкцията на мрежова и прекачваща помпени станции. Проектооздравителната програма сега предвижда реконструкция на четвърти котел на ТЕЦ \"Република\" и превръщането му в основна резерва мощност.
 
На фона на амбициозния оздравителен проект стоят 31 млн. лв., несъбрани от населението за ползвано парно.
 
Над 80 на сто от перничани не се доверяват на фирмите за топлинно счетоводство, по данни на синдика.
 
Перничанинът Ангел Марков дори написа книга за парното и енергийния произвол на топлофикационния монополист.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.