iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани не знаят що е мина

Проучване на местния Културно-информационен център (КИЦ) показва, че 70% от жителите на Перник никога не са посещавали рудник.
\"В предстоящите 15-20 г. сигурно сто на сто от перничани ще бъдат на вие с мините, което е абсурдно. Затова за 80-годишнината на Перник като град отворихме подземния минен музей. В него хората ще могат да видят какво е това рудник и ще съхраним историята на града\", поясни директорът на КИЦ Кирил Манов за Труд.
Парадоксът е в това, че Перник е бил обявен за град преди 80 г., благодарение на мината. Баба Мина, както галено я наричат перничани, е създала повечето културни институти. Благодарение на нея е основан театърът 10 г. преди Перник да стане град.
 
Мината е съдействала за духовия оркестър и първия български градоустройствен план. За нуждите на работниците е бил построен уникалният и до днес квартал \"Твърди ливади\", а за инженерите - квартал \"Монте Карло\".
Подземният музей е на мястото на стари рудници, които са първите в страната и държавата е започнала да ги експлоатира преди 118 г. Въглищният басейн е проучен лично от известния френски геолог Ами Буе.
 
В момента се бележи тенденция по повишаване на интересът към подземния минен музей в Перник, коментира още Манов пред \"Фокус\". Той посочва, че служителите ще оптимизират графика си за работа, тъй като пред музея непрекъснато идват посетители по двойки, които не винаги може да бъдат поети от екскурзоводи. Предстои направата на специален павилион в двора на подземния музей. Там винаги ще има служител на КИЦ, а и ще се подават уникални сувенири. Посетителите ще имат възможност да си закупят въглищни късчета на по 2 милиона години със сертификат, удостоверяващ древната им възраст, както и умалени модели на гномите, които някогашните миньори са поставяли в забоите, тъй като вярвали, че джуджетата закрилят хората, работещи под земята.
 
Днес за пореден път на 50 метра под земята бе направена мултимедийната презентация \"На гости на Баба Мина\". Бяха представени откъси от първия документален филм, посветен на Перник и сниман през 1929 г. Някога от галериите на сегашния минен музей е можело да се стигне чак в село Дивотино и в рудника \"Бела вода\". Това означава, че половината Перник е прорязан от подземни галерии.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.