iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Пернишка област се жъне усилено

В Пернишка област се жъне усилено

Жътвата на пшеница в региона е в разгара си. По последни статистически данни на Областната дирекция „Земеделие и гори\" в Перник, хлебната реколта е прибрана от 16 хиляди 460 декара.
 
Радомирци вече са ожънали 15 хиляди 860 декара житни ниви, което прави около 20 % от общия размер на масивите, засети с тази зърнена култура. В кампанията на територията на община Радомир участват 38 комбайна. Полученият среден добив до момента възлиза на 300 килограма от декар. Пшеница се жъне и в Брезник, подадената от там информация е за 600 декара, остават още 19 хиляди и 400 декара. Експертите са изчислили, че и за Брезник средният добив е 300 килотрама. Специалистите твърдят, че техните прогнозни очаквания за средния добив на хлебната реколта се оправдават. Резултатът 300 килограма е много добър, това означава, че дъждовният период не е повлиял зле на посевите, коментират агрономите. От следващия понеделник ще започне прибиррането на пшеничените класове и в пернишко.
 
Паралелно с жътвата на пшеница в Радомир комбайните влизат и в ечемичените ниви. Там досега са овършени 920 декара, полученият среден добив е 320 килограма. В трънско пък са реализирали на 100 процента жътвата на маслодайна рапица. Суровината за добив на олио вече е в хамбарите от всичките 1200 декара, засети с рапица в Знеполе. Средният добив е 100 килограма.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.