iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки ученици правят по-малко грешки от Наполеон Трети

Учениците, изучаващи френски език в пернишката езикова гимназия \"Симеон Радев\" имат средно ниво на подготовка по правопис, но то е по-високо от това на ... Наполеон Трети, споделя пред БТА преподавателката по френски език Любка Дамянова.
 
Твърдението си тя доказва с резултатите от диктовка, правена от императора в средата на 19 век и тренирана ежегодно от пернишките ученици. За да забавлява императорския двор френският писател Проспер Мериме правел вечер в Лувъра трудни диктовки на дворцовия елит.
 
С правописа на \"невъзможния\" френски език и допуснатите грешки се развличало цялото обкръжение на Наполеон Трети.
 
Една от тези диктовки е запазена в пернишката гимназия. На нея Наполеон е направил 75 правописни грешки, императрицата - 63. Авторът на \"Дамата с камелиите\" Александър Дюма - син сбъркал 24 пъти. Най-висок резултат постигнал австрийският посланик по онова време във Франция Клеменс фон Метерних, който допуснал само три грешки.
 
Нивото на пернишките ученици е около Дюма, все още не сме достигнали Метерних, коментира Дамянова. За да се справят с трудния френски правопис, учениците в деня на франкофонията ежегодно тренират диктовки на популярния френски граматик Бернар Пиво, давани на световни шампионати. Преди 15-тина години световното състезание е било спечелено от българин, който пет пъти преписал френския речник Робер. Вдъхновен от неговия пример пернишкият ученик Бранимир Пламенов в продължение на пет години преписва речници, опитвайки се да догони постигнатия рекорд.
 
Трудът на Бранимир и съученичките му Мирела Петрова и Димана Димчева впечатли българския евродепутат Илияна Йотова. По нейна покана тримата младежи посетиха Брюксел и се запознаха с работата на Европейския парламент. Гордост на гимназията е перничанката Юлия Иванова, избрана миналата година за най-добър млад преводач.
 
Наградата й бе връчена в Брюксел от комисаря по многоезичието Леонард Орбан. Корифеи на френската поезия пък класираха на първо място белите стихове на пернишката ученичка Десислава Симеонова. Журито било впечатлено от направената от перничанката асоциация на езика на Мопасан между огъня, клавишите на пианото и музиката.
 
Деси илюстрирала и една от легендите за Перник, според която името на града произхожда от цветето перуника.Така тя спечелила културен отдих в Южна Франция, а френските поети научили за българския град на черното злато.
 
Две поредни години възпитаниците с френски език на езиковата гимназия в Перник се класират в челната 12-тица на конкурса за есе, организиран от френския културен институт.
 
Децата възприемат в голяма степен обучението като игра и това ги мотивира и ги дърпа нагоре, коментира преподавателката Дамянова. Те знаят почти всичко за Париж, макар че малцина са ходили там, отбелязва тя. Учениците обаче мечтаят да видят Сорбоната и изписания там със златни букви стих на Ботев \"Настане вечер...\" Една десета от завършващите с френски език пернишката гимназия \"Симеон Радев\" продължават образованието си в града край Сена, уточниха от учебното заведение.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.