iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Руши се уникален манастир

Трънският манастир \"Св. Архангел Михаил\" е оригинален и изключително рядък представител на средновековната култова архитектура в България. Това съобщиха от регионалния исторически музей в Перник пред радио Фокус . Обителта е обявена за археологически и художествен паметник на културата с национално значение. Манастирът се намира се на 2 км северозападно от Трън, на левия бряг на река Ерма, в непосредствена близост до Трънското ждрело. Той води води началото си от края на ХІV век. Особена забележителност на манастира е светият престол в средата на олтарната абсида, представляващ античен жертвен камък. Върху него днес все още се чете латински надпис, който в превод гласи: \"На божеството Касибоно постави дар за здравето си Марк Антониус Филисимус\".
 
Камъкът е пренесен от местността \"Престол\", където през античността е съществувало езическо светилище, наследено през Средновековието от християнската черква св. Георги. Според старинно предание при османското нашествие тази черква е разграбена и напълно унищожена. При \"Манастирския дуб\", чиито огромен, полуизгнил ствол, все още стои пред църквата, е съграден новият манастир. За съжаление манастирът се намира във лошо състояние и се нуждае от цялостен ремонт и реставрация. До наши дни е запазена само манастирската църква, представляваща архитектурен аналог на храма от Погановския манастир на територията на днешна Сърбия и един от 3-те известни в национален мащаб от т.нар. атонски тип. Стените на храма са били изцяло изписани. Днес могат да се видят само частично запазени фрагменти от стенописи от късното Средновековие (XIV - XVI в.) и ранното Възраждане (XVII - XVIII в.).
 
Зографите са неизвестни, но са успели да придадат на творбите си както традиционната православна естетика, така и свой, своеобразен художествен реализъм, доближаващ ги до италианските майстори. През Възраждането тук е съществувало килийно училище. Манастирът е свързан с национално-освободителните борби на българския народ в Трънския край. Там е основан трънският революционен комитет.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.