iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подкрепят талантите в науката и техниката

Проведе се последното от серия обучения по проект \"Гражданските организации и повишаване приноса им за по - добро бъдеще на талантите в науката и техниката\". Обучението бе насочено към развитието на капацитета на организациите за разработването на проекти по оперативните програми в сферата на научните и технически изследвания на студенти и млади учени. Проектът е разработен от фондация \"Еврика\" и се финансира от ОП \"Административен капацитет\" на ЕС.
 
В цялостната му реализация се включиха и четирима студенти от Техническия университет, представители на пернишкото сдружение \"Младеж\". Те имаха възможност да споделят положителният опит от града ни в сътрудничеството между местни гимназии и предприятия от тежката промишленост за развитие на потенциала на младите хора в приложната сфера на тяхното обучение.
 
Присъстваха представители на неправителствените организации, учители, физици и химици. В процеса на самото обучение се появиха идеи за парньорства и разработване на доста интересни проекти.
 
Сред основните акценти за същността и значимостта на НПО в процеса на работа с млади хора с изявени способностти в дадено научно-техническо направление бяха откроени: 1. Необходимостта от своевременното откриване таланта на младите хора, с оглед на колкото е възможно по-ранното развитие на умението им за задълбочено и креативно мислене, а също така и развитието на някои чисто практически умения, имащи отношение към бъдещата им работа; 2. Необходимостта от специфично подготвени професионалисти и педагози за работа с талантливите ученици, тъй като работата с тях изисква специфични знания и умения.
 
Местните младежки неправителствени организации могат да бъдат основен партньор в този процес, като структури на гражданското общество, които предоставят различни възможности за изява на способностите на младите хора като: състезания, конкурси, извънкласни инициативи, практически ориентирани проекти.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.