iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият бизнесмен Милен Миленов се забърка в скандал за милиони

Милен Миленов: Кметицата на Бобов Дол е по-лоша от еврейка и полякиня, взети заедно.
 
Чакан от години нов водопровод в Бобов дол се превърна в черна дупка, която вече засмука 9 милиона лева, пише Стандарт. Толкова трябва да задели от хазната местната община за следващите 10 години. Парите ще отидат за погасяване на кредита, с който се прави съоръжението.Ще платим от джоба си за чужди гафове и афери, роптаят жителите на миньорския град.
 
Скандалната сделка минава при бившата червена кметица Йорданка Каленичкова. Местната опозиция нарича договора за кредит и изпълнението му \"далаверата на мандата\".
 
Каленичкова управлява Бобов дол общо 3 мандата, преди да загуби последните избори от сегашната кметица Грети Алексова.През 2006 г. Каленичкова предлага, а общинските съветници одобряват изразходването на общо 3,375 млн. лв. за 7 инвестиционни проекта за водоснабдяване, канализация и улично осветление в града. Кметицата уговаря взимането на кредит от ДЗИ банк. Според първоначалните разчети за скандалния водопровод за квартал \"Христо Ботев\" щели да отидат едва 380 000 лв. По-късно анализите са ревизирани. Общината е готова да плати до 2,5 млн. лв. и обявява търг. Явяват се \"Главболгарстрой\" и пернишката фирма \"Алматея прима\", собственост на лидера на \"Българската левица\" за Перник - Милен Миленов, която дотогава се занимава с дистрибуция на горива.
 
Перничаните предлагат по-ниска оферта и печелят търга през декември 2006 г. \"Главболгарстрой\" дават едва 5 лв. под границата от 2,5 млн. лв., докато \"Алматея\" - 120 000 лв. по-малко. Още тогава обаче е ясно, че с тези пари трудно ще бъде изпълнено заложеното в проекта. \"Алматея\" получава половината от парите авансово срещу обещанието да построи общо 16 км водопровод за 120 дни. Работата започва обаче едва през юли 2007 г., като заданието на общината е намалено - 7 км водопровод плюс 2 км отклонения. На практика част от трасето е само прокопано, но в него няма положени тръби. Проблемът е, че по средата на участъка, който е с голям наклон, има жп линия. Нито тогавашната кметица Каленичкова, нито наследничката й успяват да се споразумеят с БДЖ да вземат разрешение водопроводът да мине под линията. Затова сега в този участък водата тече по стари етернитови тръби, а времето безвъзвратно е напълнило траншеите с пръст.
 
Според сегашната кметица Грети Алексова съоръжението е изградено некачествено и вместо да сложи край на честите аварии в квартал \"Христо Ботев\", заплашва да остави жилищата без вода. Общината пък е заробена с тежък кредит, който ще трябва да погасява години напред.
 
Иначе за изграждането на тръбите кметството е платило на \"Алматея\" чисто 2,8 млн. лева. От тях обаче 1,094 млн. лв. са щета за общината, т.е. на практика не са вложени в проекта от изпълнителите. Това сочи акт на Държавната финансова инспекция. Според него вината трябва да си разделят от фирмата изпълнител \"Алматея\" и шефа на инвеститорския контрол в община Бобов дол Васил Десподов.
 
Той се подписва под всяко плащане за извършена работа. Парафът му стои под общо 3 протокола. В първия просто намалява обема на работите по 1 позиция. Във втория и третия е по-суров - не признава общо 13 позиции за строително-монтажни работи за над 68 000 лв. Накрая сам иска да напусне общината, като вижда за какво става въпрос. Не е ясно дали Десподов е работил под натиска на бившата кметица, но е очевидно, че накрая той ще обере гайлето, коментират експерти.
 
От финансовата инспекция установяват начет за 1,094 плюс лихви за над 231 000 лв. От сегашната градска управа обаче подозират, че щетите са доста по-големи. \"Огласената цифра е отчетена само при външен оглед на работите\", казва кметицата Алексова. Хидрантните кранове са на повърхността - или ги има, или не. Само от тях са спестили 40-50 000 лв., подкрепя я заместникът й Николай Игнатов. Според него, ако се стигне до разкопаване на водопровода, цифрата на щетите може да скочи и до 2 млн. лева. \"Строителството е изпълнено лошо, не искам да съм лош пророк, но ако водопроводът не издържи, в квартал \"Христо Ботев\" ще има криза\", казва кметицата Алексова.
 
До 2 месеца тя трябва да вкара делото в съда.\"Надявам се това време да стигне на прокуратурата да приключи разследването, за да може общината да се присъедини безплатно към иска. В противен случай ще заведем граждански иск, но ще трябва да внесем 4% от сумата\", каза Алексова.Заради подадените сигнали за далаверата кметицата е предупреждавана многократно да спре да се занимава с водопровода. Атаките са периодични - без значение дали е ден или нощ, по телефона й се отправят дори и закани за саморазправа. \"Нямам желание да коментирам заплахите. Редно е полицията да си свърши работата\", казва Алексова.
 
От фирмата изпълнител \"Алматея\" отричат всички обвинения и не крият, че са търсили новата кметица.
 
\"Да, звънели сме, защото тази жена е по-лоша от еврейка и полякиня, взети заедно. Още преди да стане кмет, ни поиска 30 на сто, за да вървят нещата\", заяви Милен Миленов, съсобственик в \"Алматея\". \"В България крадците живеят добре, а тези, които се опитват да въртят бизнес, умират\", добавя бизнесменът. На свой ред той твърди, че проверката от акта за начет е правена на око и всичко ще бъде доказано в съда.
 
 
Червена нишка в скандалния договор
 
Хората в Бобов дол наричат строежа на водопровода червена афера. Според тях няма нищо случайно, че бившата кметица от БСП Йорданка Каленичкова е избрала за изпълнители на проекта \"Алматея прима\" ООД . Собствениците на фирмата Милен и Ясен Миленови са от видна комунистическа фамилия. Преди демокрацията леля им Мария Миленова дълги години е била секретар по идеологията в Окръжния комитет на БКП. Въпреки че въртят основно бизнес, племенниците не странят от политиката. На парламентарните избори Милен Миленов, който е бил и в ръководството на ОбС на БСП, е мажоритарен кандидат и водач на листата в Перник на Българската лява коалиция. В нея влизат новосъздадената партия Българска левица, чийто основен двигател в Перник е самият Милен, Отeчествената партия и Партията на българските комунисти.
 
Миналата година рекетьори запалиха мерцедеса на по-малкия Ясен. Наказателната акция беше предшествана от отвличане и побой на Румен Монев, който работи във фирмата на братята. Криминалният екшън бе заради дълг от 50 000 лева, които похитеният дължал на двама от охранителите на друг местен мастит бизнесмен - Фьодор Фьодоров-Федята. Палежът и рекетът не са насочени срещу нас, обясниха тогава братята. С Румен израснали от деца и решили да му помогнат. Уговорката била дългът му да бъде удържан от 90-те хиляди лева, които техни камиони имало да получават от фирмата, към която работели гардовете. Те обаче искали двойно повече и настоявали Румен да бъде притиснат да си оттегли жалбата, която подал в полицията, бе версията на Миленови.
 
Двамата бяха на гребена на събитията като потърпевша страна и по време на блокадите на Драгичево, когато бившият столичен кмет Стефан Софиянски забрани на тировете да влизат в София през Княжево. Тогава Милен и Ясен бяха в челните редици на протеста на превозвачите и имат голяма заслуга в намирането на компромисен вариант със и сега действащия пропускателен режим за камионите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.