iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Командироваха учители в гетата

Учители обикалят ромските махали, за да търсят ученици. Заради липсата на достатъчно деца школските директори са командировали подчинените си да агитират от врата на врата циганските фамилии да запишат децата си на училищe, пише днес Стандарт.
 
С въвеждането на делегираните бюджети парите в школата зависят изцяло от броя на учениците, а в Перник има и градски училища, които са полупразни. В едно от тях - 8-о основно училище, няма да има дори първи клас през новата учебна година. При капацитет за 500 ученици в него се обучават едва 80, разпределени в общо 4 паралелки.
 
Въпреки личните посещения на даскалите, циганите масово отказват офертите. \"Пращах го да учи до 4 клас, а не знае да чете и пише\", затръшнала вратата пред носа на учителката майката на 14-годишен тийнейджър. Други пък били претенциозни, като отпращали преподавателите с извинението, че ще дадат децата си в езиковата гимназия.
 
Около 650 се очаква да бъде броят на първолаците през новата учебна година в Перник. През миналата са били с 50 повече. За сметка на другите училища в две от школата в центъра на града-основно училище \"СВ. Иван Рилски\" и СОУ \"Д-р Петър Берон\" паралелките в първи клас ще бъдат с една повече в сравнение с миналогодишните. Двете учебни заведения заедно с 11-о училище в кв. Изток са с най- висок рейтинг сред родителите.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.