iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всеки пети в Брезник - ловец

Над 830 ловци и 44 риболовци членуват в ловно-рибарското дружество в Брезник. Това съобщи организаторът Маргарита Сергиева. Ловната организация е с вековна история и днес се простира върху всичките ловни полета на Граовско. Дружинките в общината са 11 и са от 12 села и общинския град Брезник.
 
След обединението през юни 2009 година организацията има 39 372 хектара ловна площ. Председател на сдружението е Илия Гълъбов. Сред запалените ловци има и 5 жени. Сред риболовците са над 14 деца, с които ежегодно се провежда училище под наслов „Риболовецът може без дрога\" и състезание по риболов.
 
Корените на днешното сдружение Ловно-рибарско дружество в Брезник водят от далечната 1898 год., когато през месец юли двадесетина ентусиазирани брезничани, любители на природата и ловния спорт, създават дружество под името Ловно-стрелческа организация \"СОКОЛ\" с председател Симо Котев Кафеджийски. С този акт в малкия провинциален градец започва живота си една обществена организация, която дава добрия тон и чиито прекрасни инициативи са оставили дълбоки следи в бита и спомените на брезничани. Четири години след създаването си, ловно-стрелческата организация създава и своя символ - знамето на организацията. Този символ на другарство, ловен дух и любов към природата повече от 100 години е светиня за ловците от Брезнишко, които го пазят и го развяват с гордост. Дружеството и в момента си има и свой знаменосец.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.