iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметица и съветници се винят за икономически интереси

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Съветниците от дясноцентристкото пространство в Перник блокираха отдаването на общински терен от два декара под наем на фирма \"Импакт корпорейшън\" за изграждане на сепарираща инсталация.

 

На редовното заседание на Общинския съвет групите на ДСБ, СДС, \"Съюз за Перник\", ГЕРБ и \"Атака\" гласуваха с \"въздържал се\", предаде Фокус. Така те спряха строителството на съоръжението за сортиране на разделно събрани отпадъци от опаковки. Десните заподозряха риск от налагане на монопол върху разделното сметосъбиране. Според кмета Росица Янакиева негативното гласуване е плод на икономически интереси. Самата тя обаче прекрати пресрочно договора с предишната фирма, която изпълняваше дейността по разделно събиране на отпадъции тогава също беше обвинена в икономически интереси. Тогава Янакиева не даде информация с колко хиляди лева е ощетена общината, поради неизпълнението на договора. По този начин градът ни остана повече от година без разделно сметосъбиране.

 

Янакиева посочи, че вероятно \"Импакт корпорейшън\" ще намери частен терен, на който да построи съоръжението. Не стана ясно обаче, защо в такъв случай е било належащо да се използва за това общински терен. Кметът заяви, че едва ли ще внесе отхвърлената точка за ново преразглеждане в ОбС.

 

По-късно на пресконференция съветниците от БСП заявиха, че са притеснени от отлагането на въпроса за бъдеще време и от неяснотите при решаването му. Според тях проблемът е важен за гражданите и общината, още повече, че разделното сметосъбиране е европейска политика, с която България, и в частност Перник, трябва да се съобразят. Според социалистите, съветниците отдясно демонстрират абсолютно ниска култура по отношение на опазването на околната среда, защото спират системата за разделно сметосъбиране.

 

Коя е проблемната фирма?

Импакт Корпорейшън е акционерно дружество, регистрирано в Софийски градски съд ф.д. № 5193/2007г. с Решение № 1/03.04.2007г., без право да разпределя печалба като организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, и има за предмет: управление на дейност по разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на масово разпространени отпадъци от опаковки, както и извършване на услуги в полза на Дружествата, задължени да организират събирането, рециклирането и оползотворяването на отпадъци от опаковки и други дейности, свързани с осъществяването на основната дейност по управлението на отпадъците и постигането на съответните цели за рециклиране и оползотворяване. Дружеството се представлява от изпълнителния директор Милена Йосифова Иванова. Към момента организацията обединява фирми от различни браншове на промишлеността за колективно изпълнение на задълженията им по разделно събиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки, образувани в резултат на пазарната реализация на пусканите от тях на пазара стоки.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.