iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общинската съветничка Галина Асенова: Трябва да образоваме младите в БСП

Започва изграждането на Младежко обединение на БСП съгласно приетия нов Устав на 47-ия конгрес през ноември 2008 г. Това решиха на разширено заседание членовете на Комисията за работа с младежта към Националния съвет на БСП. На него присъстваха всички членове на Националния съвет на възраст до 35 години, бивши и настоящи председатели на младежките леви формирования, създавани някога през годините, младежки лидери и членове на различните младежки клубове в БСП. Целта на събирането е да се осигури платформа за възможно най-широко представителство на младежите в БСП и да се даде старт на новото обединение.
 
На заседанието бе предложен Организационен комитет за изграждане на структурата. Списък на членове на такъв комитет бе утвърден от Изпълнителното бюро в края на миналата година, на вчерашното заседание той бе актуализиран и разширен. Част от Организационния комитет стана и председателят на БСП, Сергей Станишев, който присъстваше на заседанието. Комитетът ще се събере за първи път на 01 август, на връх Бузлуджа, където ще избере свое ръководство за оперативност в работата.Проекто-документи на тези материали бяха приети вчера, а до заседанието на 01 август присъстващите ще имат възможност да се подготвят с писмени предложения по тях.
Идеята на Младежкото обединиение, съгласно чл.45 от Уставът на БСП е да бъдат създадени клубове на обединението по общини и по области, с помощта на партийните организации, като активни работещи звена от местната структура. От тях да бъдат излъчени делегати в Националното събрание, което да избере Национален съвет и председател на Обединението.
 
 
Пернишки представители във вчерашното заседание бяха членовете на НС Ина Тодорова, Галина Асенова и Станислав Владимиров.
 
Галина Асенова, която е Общински съветник от БСП предложи своята гледна точка около развитието на младежката политика на БСП в Перник и случващото се в страната. Тя самата участва в челните редици на проекта \"Презареждане\" на лидерите в младежките среди на социалистите, но местните ръководители на партията я поставиха на неизбираемото последно място в листата на изминалите избори.
 
Ето какво каза Асенова:
 
„Предстои ни сериозна работа не само до конгреса, но и след него. По структурата на Младежкото обединение в Перник работим отдавна, имаме изградени клубове за младежка политика в общините Перник, Радомир, Брезник и Трън. Ще се стремим да постигнем пълно покритие на областта, но това няма да бъде самоцелно. Хората, които ще ги съставят трябва да бъдат истински привърженици на лявата идея, наистина да вярват в нея. Това, което трябва да направим, съгласно последните решения и Уставът, е да проведем навсякъде общински събрания на членовете на БСП до 35 години, като на тях ще поканим и всички млади хора, които са членували в ралични младежки структури на БСП, като например Федерацията на младите социалисти (ФМС) и Българска социалистическа младеж (БСМ). Ще разчитаме на помощта на секретарите по младежка политика в Областния и общинските съвети и техните председатели. Не мисля, че ще имаме спънки, защото винаги сме работили в синхрон.
 
За съжаление на много места изграждането на Обединението няма да мине безпроблемно. В Пловдив например от години съществуват няколко паралелни младежки организации. Всяка от тях претендира, че е на БСП и търси лобита сред ръковдството на партийната организация. Същият проблеми имат и в Бургас и във Варна. Най-сериозен е проблемът в София, от където всъщност тръгват всички проблеми. Самият факт, че представители на БСМ отсъстваха от вчерашното заседание е показателен. Липсващото звено в пернишката организация в момента е Областен съвет на Младежкото обединение, чийто председател по право става член на Областния съвет на БСП. Надявам се да има достатъчно кандидати за това място, за да могат делегатите от общинските клубове на обединението да имат добра възможност за избор. Иска ми се също така това да бъде още едно младо попълнение в Областния съвет, още един глас в подкрепа на предстоящите промени. И разбира се задължителното условие е това да бъде млад човек до 35 години, избран именно от младежите, за да се почувстват те наистна представени.
 
Трябва да помислим сериозно върху политическото образование на младите хора в БСП, да стигнем до техните управленски виждания. Не е вярно, че те \"търсят единствено купона\", каквито твърдения съм чувала многократно. На предстоящите събрания ще провеждаме и дискусии по различни теми, какъвто списък ще утвърдим на 01 август. Предложения по темите от регионалните младежки структури на БСП или други организации и общности могат да се правят и на сайтовете на „БСП Презареждане\" и „РЕД\". Интересни са формулировките като „Левите идеи в „дясна\" реалност\", „Елитите и редниците\", „Пътят на промяната\", „Опозиционна готовност\" със съответните подтеми. Целта е да съберем мненията на младите хора в БСП за бъдещето на партията, да „измерим\" нивото на недоволство и опозиционност. Може би да покажем, че лидерът на БСП не се притеснява от критика.
 
Имаме пълната подкрепа на Сергей Станишев. И по негово мнение Младежкото обединение е много важен фактор на промяната. То трябва да се изгради така, че да не бъде в услуга на един или друг лидер, да не затваря организацията, а да я обединява. Затова носи и това име.
 
И ако някой се пита „Защо сега?\" Защото една партия се подрежда, когато е в опозиция. Стара максима...\"

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.