iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обърквация! Владая става предградие на Перник

Последно:
От пътната агенция пак се зачудиха, май няма да смогнат с ремонта.
Свикват оперативка с кметовете на София и Перник.
Обходният път \"не бил съвсем ремонтиран\", 5-те километра на АМ \"Люлин\", също \"не били съвсем готови\".
 
Параграф 22 се заформя с ремонта на пътя София - Перник. Ако той бъде започнат, най-краткият маршрут, за да се стигне от центъра на София до Владая, ще бъде... през Перник!
 
За ремонта има пари - заем от Европейската инвестиционна банка по програма \"Транзитни пътища IV\". В проекта са включени участъци от трасето София - Перник - Кюстендил с обща стойност 42,1 млн. лв. с ДДС. Срокът за усвояване на кредита изтича в края на т.г., но в Национална агенция \"Пътна инфраструктура\" (НАПИ) още си блъскат главите какво да правят с участъка Княжево - Владая. От НАПИ предлагат отбивен маршрут. Заради липсата на алтернативен път обаче Владая остава изолирана от София и хората ще трябва да се прибират от центъра на столицата през Перник. Все едно е квартал на миньорския град, пише Труд в днешния си брой.
 
\"От Перник към София ще се пътува по сегашния път. От София за Перник - по магистрала \"Люлин\" - Мало Бучино - Големо Бучино\", каза вчера Дончо Атанасов, шеф на \"Оперативен контрол\" в НАПИ. \"Ако обърнем посоките, пак ще има напрежение сред хората - сутрин всички бързат за работа, а ще трябва да минават през Перник\", каза той.
 
Заради проблема с обходите НАПИ e в цайтнот и още не се знае ще има ли изобщо ремонт. В най-добрия случай той би могъл да започне към 20 август и ще продължи 30-40 дни, прогнозира Атанасов. Плановете са да се направят четири пътни платна на Владая, както и да се решат проблемите с отводняването. \"Ако въобще започне строителство\", призна Атанасов.
 
Не е извършен ремонт и на пътя през Бучинския проход, който трябва да поеме ежедневния трафик от 30-40 хил. автомобила при пускането на обхода. Ремонтът обаче ще стартира още тези дни, увери Атанасов.
 
От община Перник пък съобщиха, че от 1 август движението по шосето Перник - София ще става по обходен маршрут - за леките коли през Бучинския проход, а за тирове - през брезнишкото с. Бабица.

Пълна обърквация. В това време НАПИ е планирала съвещания по проблема с ремонта - утре със строителя \"Булстрой инженеринг\" да започне дейности, които няма да пречат на движението. В понеделник - с КАТ и общините.
 
Без \"Люлин\" няма обход
 
Преди да стартира ремонтът на Владайския проход, трябва да бъдат пуснати в движение 5 км от магистрала \"Люлин\". Те ще са част от обходния маршрут.
 
\"Към 10 август ще е готово дясното платно от магистралата с подхода към Мало Бучино\", каза вчера Дончо Атанасов. Да се чуди човек на какво чудо се е надявало правителството на тройната коалиция, което преди изборите бе обявило, че ще пусне в експлоатация 5 км от \"Люлин\" на 18 юни. Когато наближи тази дата, плановете бяха прекроени - вместо за рязане на лента медиите бяха поканени да отразят инспекция на вицепремиерката Меглена Плугчиева по трасето.
 
Преди дни шефът на НАПИ Янко Янков се похвали, че участъкът е почти завършен и ще бъде пуснат съвсем скоро в експлоатация. Досега за \"Люлин\" са усвоени 51 млн. евро от общо 148,5 млн. евро за целия проект.
 
Автобусите ще се движат
Има голяма вероятност движението на градския транспорт в отсечката между Владая и Княжево да не бъде спирано. Това увери един от съуправителите на Центъра за градска мобилност в столицата Николай Костов, който отговаря за градския транспорт.
\"Линиите, които се движат в тази отсечка, с номера 58 и 59 обслужват кв. Владая и с. Мърчаево. Тяхното разписание няма да бъде нарушено, защото няма да има трафик на други автомобили по време на ремонта\", каза още Костов. Той поясни, че превозните средства се движат с честота от 18 до 25 мин. От Центъра за градска мобилност добавиха още, че единствената възможност за останалите автомобили е да минават през Мало Бучино, да стигат до Перник и оттам да се връщат към проблемните квартали.
 
 
Забранено за тирове
Според официалната сводка на пътната агенция за временната организация на движението в страната в момента товарните автомобили над 10 т не се допускат по пътя София - Перник. Те се отклоняват и според маршрута им могат да се движат през Дупница - Самоков или Суходол - Мало Бучино - Голeмо Бучино.
Забранен за такива камиони до 31 юли е и проходът Шипка. Ограничения за тирове има и по маршрута Костенец - Самоков - София. Заради ремонти движението от Гурково до Сливен (35 км) се извършва в едно платно. В една лента пътуват и в двете посоки автомобилите през прохода Троян - Кърнаре.
До 12 август ще бъде затруднено движението по пътя София - Кулата заради поставянето на предпазни мрежи в Кресненското дефиле. Ремонт има и на 2 км от пътя Русе - Велико Търново, движението е през Бяла - Обретник.
 
 
Патрули на КАТ ще отклоняват камионите
Ако пътят през кв. Княжево и Владая бъде частично затворен и има забрана за ТИР-ове да минават оттам, ще бъдат сложени денонощни патрули на КАТ в Перник и София. Задачата им ще бъде да отклоняват камионите по определените обходни маршрути.
\"Въпросът с организацията на движението при ремонта ще се реши в началото на другата седмица от комисия, в която има и наши представители\", обясни вчера главен инспектор Любка Маринова, говорител на КАТ-София.
 
Ако няма ремонт, до края на септември в почивните дни на пътя Перник - София ще продължи да се прилага т.нар. реверсивно движение. Отварят се допълнителни ленти за излизане от столицата в събота, а в обратна посока - в неделя.
 
Попитали Радио Ереван :
- Какво трябва да се промени, за да могат българските пътища да отговарят на стандартите на Европейския съюз?
Отговорът бил:
- Стандартите на Европейския съюз.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.