iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ЧЕЗ ще ни пращат SMS-и, не месечни фактури

ЧЕЗ ще ни пращат SMS-и, не месечни фактури

От днес електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което обслужва Западна България, започва да известява своите клиенти със sms-съобщения за изтичащ срок на плащане на сметките им за електроенергия. Това съобщи на пресконференция днес мениджърският състав на дружеството.
Известието, което клиентите ще получават, съдържа стойността на задължението, както и датата, след която ще бъде прекъснато електрозахранването. От ЧЕЗ се надяват тази услуга, която е първа по рода си в енергийния сектор, да помогне за ограничаване на броя на прекъсванията на тока поради неплатени задължения, посочиха от компанията.
 
Клиентите на ЧЕЗ могат да активират услугата след регистрация на кратък номер 170077, на интернетадрес www.cez.bg или на място в центровете за клиенти на ЧЕЗ на територията на Западна България. При попълването на регистрационната форма клиентът може да заяви съгласието си да получава и допълнителна информация от ЧЕЗ, свързана с новости и с други услуги на компанията.Стойността на sms-а е според тарифния план на клиента към отделните мобилни оператори без увеличение на цената, посочиха от ЧЕЗ.
 
Новата кампания на ЧЕЗ за информиране на клиентите е под мотото \"Стига изненади\", каза Радослав Димитров - директор на дирекция \"Обслужване на клиенти\" в ЧЕЗ-България. Времето, когато ще се изпраща sms, е 18-ият ден от срока за плащане, който е общо 20 дни. Анализът ни показва, че голяма част от клиентите ни са коректни платци, но в повечето случаи просто забравят да си платят, затова смятаме, че те с радост ще се възползват от новата услуга, каза Димитров.
 
Говорителят на компанията Ясен Гуев посочи, че в момента ЧЕЗ пристъпва към прекъсване на електрозахранването едва след издаването на третата изравнителна фактура. Средномесечният брой прекъсвания от началото на годината е около 20 хил. на месец и тази бройка не се е променяла от години.
 
За периода май 2008 г. - юни 2009 г. има 1 941 основателни писмени оплакавания от клиенти на ЧЕЗ, съобщи още Димитров, директор на дирекция \"Обслужване на клиенти\" в дружеството. Общият брой подадени жалби за същия период е 11 094, от тях 407 жалби са свързани с тримесечното отчитане, като за периода май-декември 2008 г. само 12 жалби са основателни, а за периода януари-юни - нито една, добави той.
 
Общо 611 жалби са за неполучени фактури, като от тях за периода май-декември 2008 г. основателни са 101 оплаквания, а за периода януари-юни 2009 г. основателните оплаквания са 31, съобщи Димитров. Когато има подадена жалба, не се спира електрозахранването на абоната, уточни той.
 
По повод на тримесечното отчитане на тока Любош Павлаш каза, че ЧЕЗ ще изпълни решението на регулатора за преминаване към едномесечно отчитане, но това няма да стане преди 1 септември. По този начин ЧЕЗ за втори път еднолично ще  игнорира крайния срок наложен от държавния регулатор. Възможни са и глоби, които като нищо ще отидат върху гърба на потребителя.
 
Най-големи трудности срещаме с подбора на нови служители, тези хора трябва да преминат през допълнителна квалификация, каза той. Трябва да имаме и допълнителни коли, терминали и софтуер за по-честото отчитане на тока, добавиха от дружеството. Тази процедура не може да бъде ускорена. Все още се надяваме, че регулаторната комисията може да преразгледа решението си, заяви Павлас. Ако трябва да започнем едномесечното отчитане от началото на септември, ще бъдат необходими около три месеца, докато и последните ни клиенти преминат на едномесечно отчитане, обясни той.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.