iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Троя пасти да яде", рече Янакиева

"Троя пасти да яде", рече Янакиева

Дано това е едно добро начало за бъдещия интерес към Перник и към крепостта Кракра. Имала съм възможност да посетя Троя. Това, което виждаме тук е много по-грандиозно и значимо в сравнение с онази крепост, за която дори Омир е писал, каза кметът Росица Янакиева при откриването на младежкия археологически семинар на \"Кракра\".
 
С факелно шествие от подножието на средновековната крепост „Кракра\" започна експедициятя. Стартът на инициативата бе даден именно от кмета на  на крепостния хълм на Кракра Пернишки след като символично предаде знамето на Археологическата експедиция „Кракра 2009\" на първата смяна младежи.
 
Археологическата експедиция се организира за втора поредна година в Община Перник. Официални гости на откриването бяха народните представители Ирена Соколова и Петър Петров, кметове, редица общественици и политици.
 
На вас ви предстои да се върнете толкова далеч в миналото, където много малко хора могат да отидат. Заедно с това да живеете в днешния ден и да носите смисъла на бъдещето, което ще дадете на хората след вас. Ще бъдете археолози, изследователи, екскурзоводи, ще бъдете Индиана Джоунс. Едва ли има нещо по-вълнуващо за едно съвременно дете да усети тази магия, това каза народната представителка Ирена Соколова пред младите археолози.
 
Археологическият семинар ще протече в две смени, в които ще се включат 50 пернишки средношколци. Събитието е под патронажа на кмета на града Росица Янакиева и е част от инициативата на президента на Република България Георги Първанов „Съхрани Българското\".
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.